Η παλαιστινιακή Αρχή, η οποία εδρεύει στη Δυτική Όχθη (Ιουδαία και Σαμάρεια), ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τους πρεσβευτές της από τέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες έστειλαν εκπροσώπους σε ισραηλινή τελετή για τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.
Οι τέσσερις αυτές χώρες είναι η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Ρουμανία, ανέφερε το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών.
Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει παλαιστινιακό κράτος
Το 1964 δημιουργήθηκε η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO). Τον Οκτώβριο του 1974 στη συνάντηση κορυφής όλων των αραβικών χωρών στο Ραμπάτ του Μαρόκου ο Αραβικός Σύνδεσμος αναγνώρισε την PLO (ή ελληνικά ΟΑΠ) ως τον μοναδικό εκπρόσωπο των Αράβων της Παλαιστίνης.
Με τη συμφωνία του Εθνικού Παλαιστινιακού Συνεδρίου, που αποτελεί το νομικό σώμα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, στις 15 Νοεμβρίου του 1988 διακηρύχτηκε η ανεξαρτησία του «Κράτους της Παλαιστίνης».
Ωστόσο, το ισχυριζόμενο «Κράτος της Παλαιστίνης», δεν είναι ούτε υπήρξε ανεξάρτητο κράτος, ούτε είχε κυριαρχία σε κάποια εδάφη.
Η Εθνική Παλαιστινιακή Αρχή (ΕΠΑ) οραματίζεται την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα περιλαμβάνει όλη ή μέρος της Δυτικής Όχθης, τη Λωρίδα της Γάζας και την ανατολική Ιερουσαλήμ, ζώντας ειρηνικά με το Ισραήλ υπό μια δημοκρατικά εκλεγμένη και αξιόπιστη κυβέρνηση.
Η διακήρυξη του 1988 εγκρίθηκε σε μια συνάντηση στο Αλγέρι, με ψήφους 253-46 και δέκα αποχές.
Η διακήρυξη επικαλέστηκε την Συνθήκη της Λωζάνης (1923) και την Απόφαση 181 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ υπέρ του ισχυρισμού για ένα «Κράτος της Παλαιστίνης στα δικά μας παλαιστινιακά εδάφη με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ».
Το ισχυριζόμενο «Κράτος της Παλαιστίνης» αναγνωρίσθηκε αμέσως από τον Αραβικό Σύνδεσμο και αναγνωρίζεται επίσης από 136 ανεξάρτητες χώρες μέλη του ΟΗΕ και 2 μη μέλη (Δυτική Σαχάρα και Βατικανό). Η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει «Κράτος Παλαιστίνης».