Ο Σεργκέι Σκριπάλ, Ρώσος πρώην κατάσκοπος που δηλητριάστηκε έδινε πληροφορίες σε ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες, τα τελευταία χρόνια, πριν από την απόπειρα δολοφονίας του, σύμφωνα με νέες αποκαλύψεις του Guardian.
Ο Σκριπάλ έδινε τακτικά διαλέξεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη για τουλάχιστον μία δεκαετία, μιλώντας μεταξύ άλλων σε πανεπιστήμια, στρατιωτικές ακαδημίες. Αυτή η δραστηριότητά του όμως- κάτι που κάνουν και άλλοι πρώην κατάσκοποι- δεν δικαιολογεί την επίθεση εναντίον του με νευροτοξικό παράγοντα.
Παρότι οι επιχειρησιακές γνώσεις του έφταναν έως το 2004, όταν συνελήφθη στη Ρωσία, ο Σκριπάλ θεωρούνταν ακόμη πολύτιμος, καθώς γνώριζε εκ των έσω τον τρόπο λειτουργίας της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.
Σύμφωνα με το τσέχικο περιοδικό Respekt, ο Σκριπάλ επισκέφθηκε την Πράγα το 2012 και είχε συζητήσεις με τη μυστική υπηρεσία της χώρας.
Ενημέρωσε αξιωματούχους για τις μεθόδους κατασκοπίας του Κρεμλίνου, σε μία συνάντηση που χαρακτηρίστηκε «επωφελής». Μέλη της τσεχικής υπηρεσίας πληροφοριών στη συνέχεια συνάντησαν τον Σκριπάλ στη Μ. Βρετανία τουλάχιστον μία φορά.
Αυτές οι πληροφορίες δίνουν διαφορετική διάσταση στη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλια, πριν 10 εβδομάδες στο Σόλσμπερι, επίθεση για την οποία το Λονδίνο εξακολουθεί να κατηγορεί τη Ρωσία.
Μετά την εγκατάστασή του στη Μ. Βρετανία το 2010- έπειτα από ανταλλαγή κατασκόπων- ο Σκριπάλ έδωσε απόρρητες πληροφορίες σε ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες. Φαίνεται πως η MI6 ενέκρινε και διευκόλυνε αυτά τα ταξίδια. Τον Ιούνιο του 2016 ο Σκριπάλ ταξίδεψε στην Εσθονία και συνάντησε μια επιλεγμένη ομάδα αξιωματούχων πληροφοριών, σύμφωνα με τους New York Times. Παραμένει άγνωστο το τι συζήτησαν.
Πάντως, στην Τσεχία παρότι χαρακτηρίζουν χρήσιμες τις συναντήσεις με τον Σκριπάλ, δεν θεωρούν ότι αποτέλεσαν κίνητρο για την επίθεση εναντίον του ίδιου και της κόρης του.
«Είναι ξεκάθαρο ότι συνεργάστηκε με τις βρετανικές υπηρεσίες πριν από αυτό και αυτός ήταν ο λόγος που τον έβαλαν στο στόχαστρο», δήλωσε στον Guardian πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος της τσέχικης υπηρεσίας πληροφοριών.
«Οι δεσμοί ανάμεσα στην MI6 και τις τσέχικες υπηρεσίες πληροφοριών είναι τόσο καλές που είναι φυσιολογική η προθυμία των Βρετανών να τον “παραχωρήσουν” για να μιλήσει στους Τσέχους.
Θα ήταν μια πολύ χρήσιμη και ενδιαφέρουσα συνάντηση για τους Τσέχους, δίχως αμφιβολία. Πόσες φορές έχεις την ευκαιρία να συναντήσεις έναν αξιωματούχο της KGB ή της GRU; Σχεδόν ποτέ», συμπλήρωσε ο ίδιος αξιωματούχος.
Ο Οντρεϊ Κούντρα, ειδικός επί ζητημάτων ασφαλείας του περιοδικού Respekt, εκτιμά ότι ο Σκριπάλ πιθανότατα έδωσε συγκεκριμένες πληροφορίες για τις επιχειρήσεις των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στην Τσεχία, που είχε συγκεντρώσει ως επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού στην GRU, τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.
«Ηξερε τα ονόματα κάποιων κατασκόπων της GRU που εργάζονταν εντός της ΕΕ. Δεν είχε σημασία το γεγονός ότι δεν δούλευε πλέον για εκείνους και ότι είχε φύγει αρκετά χρόνια νωρίτερα», επισήμανε ο Κούντρα.
«Ηξερε πράκτορες που ήταν ακόμη σε υπηρεσία. Αλλά ήταν συγκεκριμένες πληροφορίες. Οι Τσέχοι ήθελαν να ξέρουν πώς είναι αυτοί οι πράκτορες, ποια είναι η ψυχολογία τους, πώς φέρονται», συμπλήρωσε.