Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ποιος είναι ο νέος ηγέτης της Καταλονίας Κιμ Τόρα

Ποιος είναι ο νέος ηγέτης της Καταλονίας Κιμ Τόρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισπανία, Καταλονία,

Η Καταλονία απέκτησε τη Δευτέρα νέο ηγέτη, έπειτα από πέντε μήνες αφού στην ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, 66 ψήφισαν υπέρ του Κιμ Τόρα και 65 κατά.

Η Μαδρίτη δεν αναμένεται να τα πάει καλύτερα με τον Τόρα, από ότι με τον προκάτοχό του, εκτιμά το Politico. Δικηγόρος και στενός σύμμαχος του προηγούμενου προέδρου της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόντ, ο 55χρονος είναι περισσότερο γνωστός σε αυτή την ισπανική περιφέρεια για τη δουλειά του ως εκδότης και συγγραφέας.

Η εκλογή του ανοίγει τον δρόμο για τον σχηματισμό νέας τοπικής κυβέρνησης έπειτα από πέντε μήνες, διάστημα κατά το οποίο υπήρξαν τρεις υποψήφιοι.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, επανειλημμένα ζητούσε έναν «καθαρό» υποψήφιο, κάτι που ισχύει στην περίπτωση του Τόρα καθώς σε αντίθεση με τους τρεις προηγούμενους, δεν αντιμετωπίζει προβλήματα με την ισπανική δικαιοσύνη.

Ομως, το προφίλ του, οι συνθήκες υπό τις οποίες εξελέγη, αλλά και η ρητορική του όσο ήταν υποψήφιος δείχνουν ότι είναι απίθανο να ρίξει τους τόνους ανάμεσα στη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη, εκτιμά το Politico.

Υπήρξε επικεφαλής ενός εκ των μεγαλυτέρων οργανισμών υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας και το προώθησε ο Πουτζδεμόντ, σε μία προσπάθεια να συνεχίσει να κάνει κουμάντο ο ίδιος από το εξωτερικό, καθώς βρίσκεται στο Βερολίνο, περιμένοντας την απόφαση της γερμανικής δικαιοσύνης για το αν θα εκδοθεί στην Ισπανία.

Στην ομιλία του, ο Τόρα αποκάλεσε τον Πουτζδεμόντ «πρόεδρό μας», χαρακτήρισε τη δική του εντολή ως προσωρινή και δεν έχασε χρόνο να στραφεί ενάντια στη Μαδρίτη. «Θα είμαστε πιστοί στην εντολή της 1ης Οκτωβρίου. Να δημιουργήσουμε ένα ανεξάρτητο κράτος, με τη μορφή δημοκρατίας», είπε, αναφερόμενος στο περσινό δημοψήφισμα.

Σχετικά άρθρα