Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ανατροπή στις εκλογές του Ιράκ: Προηγείται ο Μοκτάντα αλ Σαντρ

Ανατροπή στις εκλογές του Ιράκ: Προηγείται ο Μοκτάντα αλ Σαντρ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εκλογές, Ιράκ, Μουκτάντα Αλ Σαντρ, Σαντριστές, Χάιντερ αλ Αμπάντι,

Θεαματική πολιτική επιστροφή για τον ισχυρό σιίτη ιεροκήρυκα Μοκτάντα αλ Σαντρ σηματοδοτεί το διαφαινόμενο αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στο Ιράκ, καθώς το κόμμα του προηγείται ανατρέποντας τα προγνωστικά.

Έχουν καταμετρηθεί πάνω από τις μισές ψήφους και όπως ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή της χώρας η συμμετοχή ανήλθε στο 44,52%.

Ο Σαντρ, ο οποίος παραμερίστηκε τα τελευταία χρόνια από αντιπάλους του που υποστηρίχθηκαν από το Ιράν, ηγήθηκε δύο εξεγέρσεων εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και είναι ένας από τους λιγοστούς σιίτες ηγέτες που έχουν αποστασιοποιηθεί από την Τεχεράνη.

Η συμμαχία του Χάντι αλ Αμίρι, του ηγέτη παραστρατιωτικών οργανώσεων που υποστηρίχθηκε από την Τεχεράνη, καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, βάσει των στοιχείων με το 95% των ψήφων καταμετρημένο από τις 10 εκ των συνολικά 18 επαρχιών του Ιράκ.

Το κόμμα του πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι φέρεται να καταλαμβάνει την τρίτη θέση, μολονότι νωρίτερα χθες Κυριακή, πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας και στην εκλογική επιτροπή είχαν δηλώσει ότι προηγείτο στις εκλογές, που διεξήχθησαν το Σάββατο.

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα αργότερα σήμερα Δευτέρα.

Σχετικά άρθρα