Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ρεκόρ: Ο νέος πρωθυπουργός της Μαλαισίας είναι… 92 ετών

Ρεκόρ: Ο νέος πρωθυπουργός της Μαλαισίας είναι… 92 ετών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Μαλαισία,

Toν 92χρονο πρώην ισχυρό άνδρα της Μαλαισίας Μαχάτιρ Μοχάμαντ αναμένεται να ορίσει σήμερα Πέμπτη πρωθυπουργό ο βασιλιάς της χώρας, μετά την επικράτηση στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές του συνασπισμού κομμάτων των οποίων ηγούνταν.

«Αναμένουμε ότι θα ορκιστώ πρωθυπουργός σήμερα», δήλωσε ο Μοχάμαντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ πρόσθεσε ότι μια κάποια «σύγχυση» που επικρατούσε γύρω από τη διαδικασία ορκωμοσίας έχει διευθετηθεί.

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης υπό τον Μαχάτιρ κέρδισε 121 έδρες στο κοινοβούλιο σε σύνολο 222, δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Νατζίμπ Ραζάκ έχει ανακοινώσει ότι δέχεται την ετυμηγορία της κάλπης, υπογραμμίζοντας όμως ότι ο βασιλιάς είναι αυτός που θα αποφασίσει ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός καθώς κανένα κόμμα από μόνο του δεν κέρδισε την πλειοψηφία.

Η δημοτικότητα του Νατζίμπ είχε υποστεί ισχυρό πλήγμα εξαιτίας του αυξανόμενου κόστους ζωής στη Μαλαισία και ενός σκανδάλου πολλών δισεκατομμυρίων στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται.

Ο Μαχάτιρ κυβερνούσε τη Μαλαισία επί 22 χρόνια – από το 1981 ως το 2003 οπότε παραιτήθηκε- και η αναπάντεχη επιστροφή του στην πρωθυπουργία τερματίζει τη μέχρι πρότινος αήττητη ηγεμονία του Barisan Nasional, του συνασπισμού που βρίσκεται στην εξουσία από το 1957, οπότε η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία, και του οποίου ήταν παλαιότερα ο ίδιος επικεφαλής.

«Ναι, ναι, είμαι ακόμη ζωντανός», δήλωσε ο Μαχάτιρ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ διαβεβαίωσε ότι «δεν αποζητούμε εκδίκηση αυτό που θέλουμε είναι να αποκαταστήσουμε το κράτος δικαίου», τόνισε ο Μαχάτιρ αναφερόμενος στη διακυβέρνηση του Νατζίμπ.

Ο βασιλιάς αναμένεται να υπογράψει σήμερα την επιστολή με την οποία θα ορίζει τον νέο πρωθυπουργό της Μαλαισίας στη διάρκεια τελετής στο παλάτι του στην Κουάλα Λουμπούρ.

Σχετικά άρθρα