Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η συνεργασία των ομογενών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ «ρίχνει» τα τουρκικά F-35

Η συνεργασία των ομογενών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ «ρίχνει» τα τουρκικά F-35
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC), Ελληνική Ομογένεια, Ελληνική Πρεσβεία Ουάσιγκτον, Έντι Ζεμενίδης, Εξοπλιστικά Προγράμματα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Θεοχάρης Λαλάκος, Ισραήλ, Κύπρος, Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Τουρκία,

Σειρά εκδηλώσεων οργανώνει στην Ουάσιγκτον το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC) στο πλαίσιο διήμερης διάσκεψης, 7 και 8 Μαΐου.

Η διάσκεψη αποσκοπεί στη συνεργασία και συντονισμένη προώθηση θεμάτων που αφορούν τις δύο κοινότητες.

Η συγκεκριμένη διάσκεψη πραγματοποιείται με αφορμή τον εορτασμό για την 5η επέτειο της ίδρυσης της Ελληνο-Ισραηλινής Συμμαχίας στο Κογκρέσο (CHIA).

Η CHIA είναι μια ομάδα βουλευτών που δημιουργήθηκε το 2013 για να αναπτύξει ακόμα περαιτέρω την συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, μέσα από τις δραστηριότητες του αμερικανικού Κογκρέσου.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές στην Ουάσιγκτον, οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ μπορεί να συμβάλει στην εμπέδωση της σταθερότητας και να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο για τα δυτικά συμφέροντα στη νευραλγικά ευαίσθητη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με το hellasjournal.com, μιλώντας σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην οικία του Έλληνα πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον Χάρη Λαλάκου, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Έλιοτ Ένγκελ, δήλωσε ότι σε έναν ραγδαία επικίνδυνο κόσμο είναι σημαντικό «οι καλοί να μείνουν ενωμένοι».

«Βλέπουμε τον κόσμο και λέμε ότι τα πράγματα φαίνεται να χειροτερεύουν… Δεν είμαστε αφελείς. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένας μεγάλος και κακός κόσμος.

»Γνωρίζουμε ότι έχουμε προβλήματα παντού, αλλά νομίζω ότι αν οι καλοί μείνουν ενωμένοι, η σωστή πλευρά θα κερδίσει» σημείωσε ο Έλιοτ Ένγκελ.

«Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα»

Οι φετινές εκδηλώσεις του HALC και της AJC λαμβάνουν χώρα σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, καθώς συμπίπτουν με μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών που εξελίσσονται αυτή τη στιγμή στο Κογκρέσο και αφορούν την μη παράδοση των αμερικανικών μαχητικών F-35 στην Τουρκία, αλλά και την άρση του εμπάργκο για την πώληση αμερικανικών όπλων στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στο επίμαχο ζήτημα των F-35, ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC Έντι Ζεμενίδης υποστήριξε πως ακόμα και αν οι υπάρχουσες νομοθετικές πρωτοβουλίες δεν καταφέρουν να εμποδίσουν την παράδοση των αεροσκαφών, συνιστούν από μόνες τους ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα.

Όπως εξήγησε, οι εν λόγω κινήσεις ανοίγουν τον δρόμο για την επιβολή προϋποθέσεων «conditionalities» που, αν τελικά αποφασισθούν, θα τοποθετούν την Τουρκία σε ένα καθεστώς επιτήρησης, καθώς η παραλαβή θα συνδέεται πλέον με την συμμόρφωση σε συγκεκριμένα κριτήρια.

Το μεσημέρι της Δευτέρας έλαβαν χώρα, στο πλαίσιο της διάσκεψης, τρεις συζητήσεις ανάμεσα σε πολιτικούς εμπειρογνώμονες που δραστηριοποιούνται στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Κατά τη διάρκεια των συγκεκριμένων πάνελ, οι αναλυτές έθεσαν επί τάπητος σχεδόν όλες τις περιφερειακές εξελίξεις, εστιάζοντας κυρίως στον αρνητικό και αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία.

Στις συζητήσεις συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο εκτελεστικός διευθυντής της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Αμερικής (ANCA) Αράμ Χαμπαριάν, η προσωπάρχης του ρεπουμπλικανού βουλευτή από την Φλόριντα Γκας Μπιλιράκης, Ελισάβετ Χήτος, ο διευθυντής του προγράμματος Peace Building and Rights του Πανεπιστήμιου Κολούμπια Ντέιβιντ Φίλιπς, η Διευθύντρια πολιτικού σχεδιασμού της AJC, Julie Rayman, καθώς και το στέλεχος του Συμβουλίου για τις Εξωτερικές Σχέσεις (Council on Foreign Relations) Στίβεν Κουκ.

Τα συγκεκριμένα πάνελ αποσκοπούσαν να προετοιμάσουν τους νέους ελληνοαμερικανούς επαγγελματίες που την Τρίτη θα οργώσουν τους διαδρόμους του Καπιτωλίου για να έχουν όσο τον δυνατόν περισσότερες επαφές με βουλευτές και γερουσιαστές στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης που πραγματοποιεί το δίκτυο HALC για τα ελληνικά θέματα.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC Έντι Ζεμενίδης εξήγησε πως η Ελληνο-Ισραηλινή Συμμαχία στο Κογκρέσο τοποθετεί πλέον τα ελληνικά θέματα σε μια πιο διευρυμένη βάση, συνδέοντας τα άμεσα με ζητήματα εθνικής ασφαλείας που βρίσκονται στο επίκεντρο του αμερικανικού πολιτικού ενδιαφέροντος.

«Η συνεργασία και οι κοινές πρωτοβουλίες του AJC και του HALC είναι σημαντικές, διότι τοποθετούν τα εθνικά μας θέματα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Δεν τα θεωρούμε μόνο ως ελληνικά θέματα. Και σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο, η σημασία τους για την αμερικανική εθνική ασφάλεια γίνεται ακόμα πιο προφανής.

»Όπως είδαμε σήμερα στα πάνελ μας, οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ στην περιοχή πιθανότατα δεν μπορούν να λυθούν εάν η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ δεν παίξουν κάποιο ρόλο» τόνισε ο Έντι Ζεμενίδης.

Σχετικά άρθρα