Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σκληρές μάχες στη νότια Δαμασκό μεταξύ στρατού και Ισλαμικού Κράτους

Σκληρές μάχες στη νότια Δαμασκό μεταξύ στρατού και Ισλαμικού Κράτους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Γιάρμουκ, Δαμασκός, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Συρία, Τζιχαντιστές,

Ο συριακός αραβικός στρατός και οι Παλαιστίνιοι παραστρατιωτικοί σύμμαχοί του, συνεχίζουν να μάχονται ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στα νότια προάστια της Δαμασκού.

Όπως μεταδίδει το Al Masdar News, την Κυριακή οι κυβερνητικοί κατάφεραν να προωθηθούν εντός της παλαιστινιακής προσφυγικής συνοικίας Γιάρμουκ, τελευταίο θύλακα των τζιχαντιστών στη Δαμασκό.

Της επίθεσης ενάντια στους τρομοκράτες ηγείται η Ρεπουμπλικανική Φρουρά, η προεδρική φρουρά της Συρίας, μονάδα πραιτοριανών που εκτελεί καθήκοντα και φρουράς της Δαμασκού.

Στρατιωτική πηγή στη Δαμασκό ανέφερε ότι ο συριακός στρατός και οι Παλαιστίνιοι παραστρατιωτικοί απελευθέρωσαν περισσότερα από 15 κτίρια.

Στον πολεμικό χάρτη της Δαμασκού που ακολουθεί, με μαύρο απεικονίζεται η συνοικία Γιάρμουκ και με κόκκινο οι περιοχές της πρωτεύουσας που ελέγχει η κυβέρνηση.

Η συνοικία Γιάρμουκ ιδρύθηκε το 1957 ως προσφυγικός καταυλισμός Παλαιστινίων. Τότε βρισκόταν εκτός Δαμασκού.

Καθώς πέρασαν τα χρόνια η Δαμασκός επεκτάθηκε και ο «καταυλισμός Γιάρμουκ» έγινε μια κανονική συνοικία, με πολυκατοικίες, σχολεία, νοσοκομεία.

Η πλειονότητα των κατοίκων της συνέχισαν να είναι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, ωστόσο άρχισαν να ζουν και Σύροι σε αυτή.

Όταν ξεκίνησε ο εμφύλιος στη Συρία, η Γιάρμουκ έγινε πεδίο μάχης μεταξύ των ισλαμιστών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), που είχαν στο πλευρό τους και την παλαιστινιακή οργάνωση Λίγουα Αλ Ασίφα, και του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης – Γενική Διοίκηση (PFLP-GC) που τάχθηκε με το πλευρό της συριακής κυβέρνησης.

Εξαιτίας των οδομαχιών περισσότεροι από 18.000 κάτοικοι της συνοικίας την εγκατέλειψαν.

Την 1η Απριλίου 2015 το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) εισέβαλε στη συνοικία Γιάρμουκ και συγκρούστηκε με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) και την οργάνωση Ακνάφ Μπαΐτ Αλ Μακντίς.

Οι τζιχαντιστές στο ISIS είχαν συμμάχους σε αυτή τους την επίθεση τον τοπικό βραχίονα της Αλ Κάιντα, την Αλ Νούσρα.

Στις 2 Απριλίου το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε ολόκληρη τη συνοικία.

Τον Απρίλιο του 2016 οι κάτοικοι που είχαν παραμείνει στη Γιάρμουκ υπολογίζονταν σε 7.000 με 8.000.

Στις 7 Μαΐου 2017 οι άνδρες της συριακής Αλ Κάιντα, που έχει μετονομαστεί από Αλ Νούσρα σε Ταχρίρ Αλ Σαμ, εκκένωσαν τη συνοικία αφήνοντας μόνο το Ισλαμικό Κράτος σε αυτήν.

Σχετικά άρθρα