Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έριξαν γερή δόση Νόβιτσοκ για να «καθαρίσουν» τον Σκριπάλ – Τι λέει ο διευθυντής του ΟΑΧΟ

Έριξαν γερή δόση Νόβιτσοκ για να «καθαρίσουν» τον Σκριπάλ – Τι λέει ο διευθυντής του ΟΑΧΟ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κατασκοπεία, Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, Οργανισμός Απαγόρευσης Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), Πράκτορες, Ρωσία, Σεργκέι Σκριπάλ, Χημικά Όπλα,

Ποσότητα νευροπαραλυτικού παράγοντα, αισθητά μεγαλύτερη από εκείνη που χρησιμοποιείται για ερευνητικούς σκοπούς, εκτιμάται ότι χρησιμοποιήθηκε στη δηλητήριαση του Ρώσου πρώην κατασκόπου, Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του, Γιούλια.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα New York Times ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), Αχμέτ Ουζουμτσού, υπολογίζει ότι στην υπόθεση χρησιμοποιήθηκαν 50-100 γραμμάρια του νευροπαραλυτικού παράγοντα Νοβιτσόκ σε υγρή μορφή.

«Αυτό σημαίνει ότι η ουσία αυτή παρήχθη πιθανότατα για να χρησιμοποιηθεί ως χημικό όπλο» τονίζει.

«Για ερευνητικού σκοπούς θα χρειαζόσασταν για παράδειγμα 5-10 γραμμάρια ή περίπου αυτή την ποσότητα, ωστόσο στο Σάλσμπερι μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί πολύ μεγαλύτερη ποσότητα» εξηγεί ο επικεφαλής του ΟΑΧΟ.

«Έχει σημασία να επισημανθεί ότι η νευροπαραλυτική ουσία είναι προφανώς πολύ ανθεκτική και δεν επηρεάστηκε από καιρικές συνθήκες» προσθέτει.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι ήταν μια ουσία υψηλής καθαρότητας» καταλήγει ο Ουζουμτσού.

Σχετικά άρθρα