Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Ιρακινοί βρήκαν υπόγεια στρατιωτικά νοσοκομεία του ISIS γεμάτα με νεκρούς τζιχαντιστές

Οι Ιρακινοί βρήκαν υπόγεια στρατιωτικά νοσοκομεία του ISIS γεμάτα με νεκρούς τζιχαντιστές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Μάχη για τη Μοσούλη - Η πολιορκία της Μοσούλης, Μοσούλη, Νινευή, Τζιχαντιστές,

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας ανακάλυψαν νότια της Μοσούλης πολλούς νεκρούς τζιχαντιστές, μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS), μέσα στα τούνελ που είχαν σκάψει ως καταφύγια.

Όπως δήλωσε ο Ιρακινός αντιστράτηγος Γιαχία Ρασούλ, «η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών ανακάλυψε πολλά τούνελ που χρησιμοποιούσε το Ισλαμικό Κράτος στο χωριό Χαμάμ Αλ Αλίλ στην περιοχή της Μοσούλης.

»Τα τούνελ αυτά χρησιμοποιούνταν ως καταφύγια στα οποία περιέθαλπαν τους τραυματίες». Ήταν δηλαδή υπόγεια στρατιωτικά νοσοκομεία.

Οι στρατιώτες που ερεύνησαν τα υπόγεια καταφύγια των εξτρεμιστών βρήκαν μέσα σε αυτά «πολλά πτώματα μελών του Ισλαμικού Κράτους, που αρχικά είχαν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια των μαχών για την απελευθέρωση της Μοσούλης και δεν έλαβαν περίθαλψη».

Χιλιάδες μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, όπως και Ιρακινοί άμαχοι, σκοτώθηκαν στην πολιορκία της Μοσούλης που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2016 και έληξε τον Ιούλιο του 2017.

Η Μοσούλη καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος τον Ιούνιο του 2014 και έγινε η ντε φάκτο πρωτεύουσα της οργάνωσης στο Ιράκ. Η Μοσούλη ήταν πριν τον πόλεμο η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ.

Αν και τον Δεκέμβριο του 2017 ο πρωθυπουργός του Ιράκ κήρυξε τη στρατιωτική νίκη της Βαγδάτης επί του Ισλαμικού Κράτους, η οργάνωση παραμένει ενεργή στη χώρα με χιλιάδες μέλη.

Συμμορίες τζιχαντιστών συνεχίζουν να λυμαίνονται την ύπαιθρο, στην έρημο και σε βουνά και να διεξάγουν ανταρτοπόλεμο.

Μέσα στις πόλεις, που απελευθέρωσε ο στρατός, υπάρχουν κρυφοί πυρήνες της οργάνωσης που πραγματοποιούν τρομοκρατικές επιθέσεις.

Το Ισλαμικό Κράτος είναι η μετεξέλιξη της Αλ Κάιντα του Ιράκ από το «πάντρεμα» αυτής με αραβοσοσιαλιστές (μπααθιστές) του κόμματος του Σαντάμ Χουσεΐν.

Η οργάνωση έχει ισχυρή λαϊκή υποστήριξη, κυρίως στο δυτικό Ιράκ, ενώ πολλά από τα κορυφαία στελέχη της υπήρξαν στρατιωτικοί και πράκτορες του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

Σε αντίθεση με ό,τι ευρέως πιστεύεται, το Ισλαμικό Κράτος δεν είναι μια ακόμα οργάνωση απλοϊκών φανατικών, αλλά ένα δίκτυο με εκπαιδευμένους άνδρες, πρώην στρατιωτικούς, ασφαλίτες και πράκτορες, που διεκδικούν την εξουσία που έχασαν το 2003.

Σχετικά άρθρα