Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μήνυμα ενότητας από Κάστρο – Mαζί με τον νέο Κουβανό πρόεδρο στις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς

Μήνυμα ενότητας από Κάστρο – Mαζί με τον νέο Κουβανό πρόεδρο στις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κούβα, Πρωτομαγιά, Ραούλ Κάστρο,

Ο νέος πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ και ο προκάτοχός του Ραούλ Κάστρο έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό από τους πολίτες που πήραν μέρος στις εκδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά, με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στην Αβάνα.

Σε μια επίδειξη ενότητας και συνέχειας της εξουσίας, στην πρώτη μαζική πολιτική συγκέντρωση από τότε που ο Ραούλ Κάστρο παρέδωσε τα ηνία της χώρας στον προστατευόμενό του, τον 58χρονο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ την 19η Απριλίου, οι δύο άνδρες στάθηκαν ο ένας στο πλευρό του άλλου παρακολουθώντας τις εκδηλώσεις της 1ης Μαΐου.

«Αυτή η Πρωτομαγιά είναι μια επίδειξη υποστήριξης στην επανάστασή μας, στον γραμματέα του (κομμουνιστικού) κόμματος (της Κούβας), τον σύντροφο Ραούλ Κάστρο, στη συνέχεια της επανάστασης, στο Κράτος και την κυβέρνηση επικεφαλής των οποίων είναι ο σύντροφος Ντίας-Κανέλ» είπε από το βήμα ο Ουλίσες Γκιλάρτε, ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου της Κούβας, της μοναδικής συνδικαλιστικής ένωσης της νήσου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αρχών, περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των 11,2 συνολικά κατοίκων της χώρας, συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά.

«Είναι ένα σημαντικό γεγονός που γιορτάζουμε, καθώς έχουμε έναν πρόεδρο ο οποίος είναι πιστός στην κληρονομιά όλων εκείνων που πολέμησαν για την επανάσταση» δήλωσε η Ονέλια Κοντρέρας, μια νοσηλεύτρια 59 ετών, που συμμετείχε στην πορεία.

Στην ομιλία που εκφώνησε, με έντονη πολιτική χροιά, μόλις ξεκίνησε η διαδήλωση στην πρωτεύουσα, με τη συμμετοχή 900.000 ανθρώπων, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ, ο Γκιλάρτε αναφέρθηκε και στην ένταση, που αναζωπυρώθηκε με τις ΗΠΑ, έπειτα από την άνοδο στην εξουσία του νυν προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Καταγγέλλουμε τις επιθετικές και παρεμβατικές ενέργειες της αμερικανικής κυβέρνησης» επισήμανε ο συνδικαλιστής και μοναδικός ομιλητής της εκδήλωσης, ζητώντας για μία ακόμη φορά την άρση του εμπάργκο που είχε επιβληθεί στη νήσο από το 1962.

Μόλις ο Ραούλ Κάστρο έφθασε στην πλατεία της Επανάστασης, στην καρδιά της Αβάνας, το πλήθος τον υποδέχθηκε φωνάζοντας:

«Ραούλ, με σιγουριά, χτύπα τους Γιάνκις σκληρά» (“Raul, seguro, a los yanquis dale duro”).

Σε κάθε γωνιά της χώρας, οι διαδηλωτές της Εργατικής Πρωτομαγιάς κρατούσαν σημαίες της Κούβας και κράδαιναν τα πορτρέτα του Φιδέλ και του Ραούλ Κάστρο, όπως επίσης του «Τσε» Γκεβάρα και του Ούγκο Τσάβες.

Σε πολλά πανό αναγράφονταν συνθήματα συμπαράστασης προς τους συμμάχους της Κούβας.

Μεταξύ αυτών, εκείνα που αναφέρονταν στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, στον ηγέτη της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα αλλά και στον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα.

Σχετικά άρθρα