Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Πασινιάν πήρε και επισήμως το “χρίσμα” για να διεκδικήσει την πρωθυπουργία στην Αρμενία

Ο Πασινιάν πήρε και επισήμως το “χρίσμα” για να διεκδικήσει την πρωθυπουργία στην Αρμενία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αρμενία,

Ο επικεφαλής της αρμενικής αντιπολίτευσης Νικόλ Πασινιάν ορίστηκε υποψήφιος του συνασπισμού Yelk για τον θώκο του πρωθυπουργού, την παραμονή μιας κρίσιμης ψηφοφορίας για το μέλλον της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας του Καυκάσου.

Από τις 13 Απριλίου, η Αρμενία έχει βυθιστεί σε μια πολιτική κρίση χωρίς προηγούμενο: Ένα κίνημα διαμαρτυρίας οδήγησε στις 23 Απριλίου στην παραίτηση του Σερζ Σαρκισιάν, που είχε εκλεγεί πρωθυπουργός μόλις έξι ημέρες νωρίτερα από το κοινοβούλιο, αφού διετέλεσε πρόεδρος της χώρας για 10 χρόνια.

Το αρμενικό κοινοβούλιο θα συνέλθει εκτάκτως την Τρίτη για να εκλέξει τον διάδοχό του.

Ο Πασινιάν ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους τον ορισμό του από τον συνασπισμό Yak ως υποψηφίου πρωθυπουργού, ενώ βρισκόταν στο κοινοβούλιο για «διαβουλεύσεις με όλες τις πολιτικές παρατάξεις».

«Καθήκον μας είναι να επιλύσουμε την πολιτική κρίση στη χώρα», είπε.

Επικεφαλής του κινήματος διαμαρτυρίας, ο Πασινιάν είναι ο μοναδικός υποψήφιος για τη διαδοχή του Σ. Σαρκισιάν.

Μπορεί να στηρίζεται στις εννέα ψήφους του συνασπισμού Yelk και το Σάββατο έλαβε την υποστήριξη του κόμματος Ευημερούσα Αρμενία (31 κοινοβουλευτικές έδρες), καθώς και του κόμματος Αρμενική Επαναστατική Συμμαχία (επτά έδρες), συνολικά 47 ψήφους.

Για να εκλεγεί, ο Πασινινιάν πρέπει να εξασφαλίσει την ψήφο 53 σε σύνολο 105 βουλευτών και θα χρειαστεί τις ψήφους τουλάχιστον ορισμένων βουλευτών του κυβερνώντος Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που διαθέτει 58 έδρες και την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Το κόμμα του κ. Σαρκισιάν ανακοίνωσε ότι δεν προτείνει δικό του υποψήφιο και ότι θα αναμένει να ανακοινωθούν τα ονόματα όλων των υποψηφίων προκειμένου να ανακοινώσει τη θέση του.

«Αν τρεις κοινοβουλευτικές πολιτικές δυνάμεις υποστηρίξουν έναν υποψήφιο για να εκλεγεί πρωθυπουργός, τότε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν θα είναι αντίθετο» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Βαγκράμ Μπαγκντασαριάν, ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Σε μια επίδειξη δύναμης, ο Ν. Πασινιάν συγκέντρωσε χθες Κυριακή δεκάδες χιλιάδες οπαδούς του στο Γερεβάν.

«Κοιτώντας σας στα μάτια σάς λέω: ναι, είμαι έτοιμος, με βαθύ αίσθημα ευθύνης, να αναλάβω τα καθήκοντα του πρωθυπουργού», δήλωσε την Κυριακή ενώπιον του πλήθους.

Σχετικά άρθρα