Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μπαρνιέ: “Σε κίνδυνο” οι συνομιλίες για το Brexit λόγω του συνόρου στην Ιρλανδία

Μπαρνιέ: “Σε κίνδυνο” οι συνομιλίες για το Brexit λόγω του συνόρου στην Ιρλανδία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βόρεια Ιρλανδία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Μισέλ Μπαρνιέ,

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, έκανε λόγο για «κίνδυνο» τον οποίο αντιμετωπίζουν οι συνομιλίες Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ηνωμένου Βασιλείου, κυρίως λόγω διαφωνιών για το μέλλον του συνόρου της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε από την Ιρλανδία, ο κ. Μπαρνιέ κάλεσε σε μια «ξεκάθαρη και λειτουργική λύση για την Ιρλανδία» η οποία θα πρέπει να ενταχθεί στη συμφωνία για το Brexit, προσθέτοντας: «Μέχρι να φτάσουμε σε αυτή τη συμφωνία, υπάρχει κίνδυνος».

Ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ προειδοποίησε ότι η βρετανική προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις «θα πρέπει να αλλάξει σε κάποιο βαθμό», εάν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία για το θέμα.

Το Λονδίνο έχει δεσμευθεί για αποφυγή ενός «σκληρού» συνόρου με ελέγχους ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και το Έιρε, καθώς η ουσιαστική κατάργηση των ελέγχων και η ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ των δύο τμημάτων του νησιού είναι μέρος της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, που έδωσε τέλος στην αιματηρή σύγκρουση προτεσταντών και καθολικών στη Β. Ιρλανδία.

Το Ην. Βασίλειο, ωστόσο, επιθυμεί να εξέλθει της τελωνειακής ένωσης με την Ε.Ε., πράγμα που δημιουργεί θέμα, καθώς θα πρέπει να υπάρχει κάποιου είδους τελωνειακός έλεγχος μεταξύ των δύο Ιρλανδιών.

Η Ε.Ε. έχει προτείνει την παραμονή της Β. Ιρλανδίας στην τελωνειακή ένωση, κάτι τέτοιο ωστόσο θα απαιτούσε τελωνειακούς ελέγχους μεταξύ Β. Ιρλανδίας και Μ. Βρετανίας, γεγονός που θα αποδυνάμωνε το Ηνωμένο Βασίλειο και θα έφερνε τη Β. Ιρλανδία πιο κοντά σε μια ενοποίηση με το υπόλοιπο νησί, κάτι που το Λονδίνο δεν θα επιθυμούσε επ’ ουδενί, θεωρώντας ότι φαλκιδεύει την εθνική του κυριαρχία.

Σχετικά άρθρα