Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ιράν σε ΗΠΑ: Δεν έχουμε «ηγεμονικές φιλοδοξίες» στη Μέση Ανατολή

Ιράν σε ΗΠΑ: Δεν έχουμε «ηγεμονικές φιλοδοξίες» στη Μέση Ανατολή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράν, Μάικ Πόμπεο,

«Αβάσιμες» χαρακτήρισε σήμερα Δευτέρα το Ιράν τις αμερικανικές κατηγορίες ότι έχει ηγεμονικές «φιλοδοξίες» στη Μέση Ανατολή, όπως δήλωσε χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο από τη Σαουδική Αραβία, επαναλαμβάνοντας τη σκληρή γραμμή των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν.

Στη διάρκεια σύντομης επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε ότι «φιλοδοξία του Ιράν παραμένει να κυριαρχήσει στη Μέση Ανατολή», επισημαίνοντας ότι η Τεχεράνη «πούλησε όπλα στους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη» και «στηρίζει το φονικό καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ» στη Συρία.

«Οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών για την παρουσία και τον ρόλο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν σε κάποιες χώρες της περιοχής αποτελούν επανάληψη παράλογων και αβάσιμων κατηγοριών», επεσήμανε ο Μπαχράμ Γασεμί, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του.

«Η ιρανική παρουσία στη Συρία και στο Ιράκ απαντά στο αίτημα της νόμιμης κυβέρνησης κάθε μίας από αυτές τις δύο χώρες και υφίσταται στο πλαίσιο της μάχης κατά της τρομοκρατίας στην περιοχή και αυτή η βοήθεια θα συνεχιστεί για όσο διάστημα αυτές οι κυβερνήσεις θα έχουν ανάγκη σε αυτή τη μάχη», πρόσθεσε.

Οι αμερικανικές και σαουδαραβικές κατηγορίες για τον φερόμενο ρόλο του Ιράν στον πόλεμο στην Υεμένη «είναι ένα ψευδοπρόβλημα που εγείρεται μόνο με στόχο να στραφεί η προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης μακριά από τις ωμότητες που διαπράττει η Σαουδική Αραβία με τις καθημερινές επιθέσεις της εναντίον της χώρας», τόνισε ο ίδιος.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Γασεμί, η συνεργασία μεταξύ του Ριάντ και της Ουάσινγκτον θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω τη Μέση Ανατολή.

Ιράν και Σαουδική Αραβία διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις τον Ιανουάριο του 2016 και εμπλέκονται σε μια μάχη επιρροής στην περιοχή. Οι δύο χώρες στηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα στο Ιράκ, τη Συρία, την Υεμένη και τον Λίβανο.

Σχετικά άρθρα