Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΗΠΑ και ΕΕ ανακοίνωσαν την «εξουδετέρωση» της διαδικτυακής προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους

ΗΠΑ και ΕΕ ανακοίνωσαν την «εξουδετέρωση» της διαδικτυακής προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αστυνομία, Διαδίκτυο, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Τζιχάντ, Τζιχαντιστές, Τρομοκρατία,

Οι αστυνομίες των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξουδετέρωσαν τα κυριότερα όργανα διαδικτυακής προπαγάνδας της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος σε κοινή επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σε πολλές χώρες, ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία Europol.

«Με την επιχείρηση αυτή που δεν έχει προηγούμενο, επιφέραμε ένα μεγάλο πλήγμα στην ικανότητα του Ισλαμικού Κράτους να διαδίδει την προπαγάνδα του στο Διαδίκτυο και να ριζοσπαστικοποιεί τους νέους στην Ευρώπη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας που ειδικεύεται στην καταστολή της εγκληματικότητας, Ρομπ Ουέινραϊτ.

Η επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη και την Πέμπτη, έθεσε στο στόχαστρο κυρίως το πρακτορείο Amaq μέσω του οποίου οι ριζοσπάστες ισλαμιστές αναλαμβάνουν την ευθύνη για επιθέσεις και διαδίδουν τις εκκλήσεις τους για ιερό πόλεμο (τζιχάντ). Πρόκειται το τελευταίο στάδιο μιας εκστρατείας που άρχισε το 2015.

«Με αυτή την επιχείρηση εξάρθρωσης, που είχε στόχο τα κυριότερα όργανα του Ισλαμικού Κράτους στον τομέα των ΜΜΕ, όπως το Amaq, αλλά και τον ραδιοφωνικό σταθμό al-Bayan, τους ειδησεογραφικούς ιστότοπους Halume και Nashir, η ικανότητα του Ισλαμικού Κράτους να διαδίδει και να προωθεί το τρομοκρατικό υλικό του, έχει εξουδετερωθεί», προστίθεται στο κείμενο.

Η «πολυεθνική και ταυτόχρονη εξάρθρωση» του δικτύου προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους συντονίστηκε από την έδρα της Europol στη Χάγη με την υποστήριξη της Eurojust, της μονάδας δικαστικής συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, που διεξήχθη υπό την επίβλεψη του ομοσπονδιακού εισαγγελέα του Βελγίου, καθώς και των εθνικών αστυνομιών, κατασχέθηκαν “σέρβερ” στην Ολλανδία, στον Καναδά και στις ΗΠΑ, καθώς και ψηφιακό υλικό στη Βουλγαρία, τη Γαλλία και τη Ρουμανία.

Συμμετείχε επίσης η βρετανική μονάδα καταπολέμησης της τρομοκρατίας η οποία ταυτοποίησε «μεγάλα δίκτυα καταχώρισης ονομάτων τομέων (domain name) που είχε σφετεριστεί το Ισλαμικού Κράτους».

Μέσω του πρακτορείου Amaq, οι τζιχαντιστές ανέλαβαν την ευθύνη για επιθέσεις στη Μέση Ανατολή και αλλού στον κόσμο, μεταξύ των οποίων για τις φονικές επιθέσεις στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες, στη Βαρκελόνη και στο Βερολίνο.

Η οργάνωση χρησιμοποίησε επίσης το Amaq για να αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση σε σούπερμαρκετ στην πόλη Τρεμπ, στη νότια Γαλλία, τον περασμένο μήνα, όταν ένας 25χρονος σκότωσε τέσσερις ανθρώπους, μεταξύ των οποίων έναν χωροφύλακα που είχε πάρει τη θέση ενός ομήρου.

Σχετικά άρθρα