Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

20 χρόνια κάθειρξη αντιμετωπίζει ο Αυστραλός τζιχαντιστής Μεχμέτ Μπίμπερ: «Ήθελα μόνο να βοηθήσω»

20 χρόνια κάθειρξη αντιμετωπίζει ο Αυστραλός τζιχαντιστής Μεχμέτ Μπίμπερ: «Ήθελα μόνο να βοηθήσω»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλ Κάιντα, Αλ Νούσρα, Αυστραλία, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Σίδνεϊ, Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS), Τζιχαντιστές,

Ο 25χρονος Αυστραλός τζιχαντιστής Μεχμέτ Μπίμπερ, που δικάζεται στην Αυστραλία και αναμένει να ακούσει την απόφαση της Δικαιοσύνης για τις πράξεις του την Παρασκευή 27 Απριλίου, υποστήριξε ότι τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα του θα γίνουν πιο συχνές.

Ο Μεχμέτ Μπίμπερ έφυγε από το Σίδνεϊ τον Ιούλιο του 2013 και ταξίδεψε στη Συρία, όπου εντάχθηκε στον τοπικό βραχίονα της Αλ Κάιντα, τότε Μέτωπο Αλ Νούσρα, τώρα Ταχρίρ Αλ Σαμ.

Ο Μπίμπερ να σημειωθεί πως έχει ομολογήσει «ένοχος» για την κατηγορία της εισόδου σε ξένη χώρα με πρόθεση να ασκήσει εχθρική δραστηριότητα.

Ο Μπίμπερ έμεινε στη Συρία από τον Ιούλιο του 2013 έως τον Φεβρουάριο του 2014 και στη συνέχεια επέστρεψε στη χώρα του όπου έζησε ελεύθερος μέχρι τον Νοέμβριο του 2016, οπότε και συνελήφθη στα πλαίσια μεγάλης προληπτικής αντιτρομοκρατικής επιχείρισης.

Ήθελε να βοηθήσει

Ο Μπίμπερ άφησε το σπίτι του στο δυτικό Σίδνεϊ και ταξίδεψε στη Συρία επειδή, όπως ισχυρίστηκε, «ήθελε να βοηθήσει».

Μιλώντας στο δικαστήριο εξήγησε ότι αφού είδε στο διαδίκτυο βίντεο με γυναίκες και παιδιά να υποφέρουν υπό το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ αποφάσισε να ταξιδέψει στη Συρία.

«Μου πόνεσε την καρδιά επειδή εκείνη την εποχή είχα σύζυγο που ήταν έγκυος», είπε στο δικαστήριο.

Ομολόγησε ότι εκπαιδεύτηκε στη χρήση εκρηκτικών, ενώ όταν επέστρεψε στη Συρία εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος από τον καταδικασμένο τρομοκράτη Χαμντί Αλκούντσι.

Στη Συρία έφτασε μέσω Τουρκίας, όπως η πλειονότητα των τζιχαντιστών και έζησε για ένα ολόκληρο μήνα στην πόλη Ράκα.

Την εποχή εκείνη η Ράκα ήταν ασφαλής για τους τρομοκράτες και ελεγχόταν από την Αλ Κάιντα και τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA).

Το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε τη Ράκα και την ανακήρυξε πρωτεύουσά του στις 13 Ιανουαρίου 2014, λίγο δηλαδή πριν αναχωρήσει ο Μπίμπερ από τη Συρία.

«Βαριόμασταν εξαιρετικά» στη Ράκα, είπε ο Μπίμπερ, περιγράφοντας ότι τις περισσότερες ημέρες τις περνούσαν γυρνώντας από εδώ και από εκεί ή παίζοντας μπάλα με τους πιτσιρικάδες στις αλάνες.

Αρνήθηκε ότι συμμετείχε σε μάχες αλλά παραδέχθηκε ότι θα πολεμούσε εάν του δινόταν η ευκαιρία.

Σε ερώτηση του δικαστηρίου σχετικά με μια φωτογραφία που τράβηξε με άλλους ένοπλους στη Συρία, όπου πόζαραν μαυροντυμένοι με καλυμμένα πρόσωπα -εκτός των ματιών τους- επιδεικνύοντας τα όπλα τους, απάντησε αφοπλιστικά:

«Επειδή έμοιαζε μούρικο. Σκεφτήκαμε ότι έμοιαζε μούρικο».

Είπε όμως ότι το όπλο το έπιασε μόνο για να βγάλει τη φωτογραφία και ότι στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ μαχητής.

«Εάν το είχα κάνει [σ.σ. εάν ήταν μαχητής], δεν θα έκρυβα το πρόσωπό μου. Στις μέρες μας, η γενιά μου βγάζει φωτογραφίες σε ό,τι κάνει».

Τώρα, όπως είπε στο δικαστήριο, «θέλω απλά να το αφήσω πίσω μου και να συνεχίσω τη ζωή μου».

Ο Μπίμπερ βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή εικοσαετούς κάθειρξης.

Σχετικά άρθρα