Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι είχε μια “πολύ ειλικρινή” συζήτηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ για το θέμα του Ιράν, τονίζοντας ότι θέλει να εργαστεί για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας με την Τεχεράν
Ο πρόεδρος της Γαλλίας από την πλευρά του, δήλωσε ότι είχε μια “πολύ ειλικρινή” συζήτηση με τον Αμερικανό ομόλογό του για το θέμα του Ιράν, τονίζοντας ότι θέλει να εργαστεί για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας με την Τεχεράνη.
Ο Μακρόν είπε ότι θέλει οι ΗΠΑ και η Γαλλία να δεσμευτούν στην εξεύρεση μιας νέας, μακροπρόθεσμης συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Όπως είπε, πιστεύει ότι οι συζητήσεις που είχε με τον Τραμπ καθιστούν δυνατή τη σφυρηλάτηση μιας νέας συμφωνίας.
“Δεν ξεκινήσαμε από την ίδια θέση στο θέμα αυτό” και “είχαμε μια συζήτηση σε βάθος για το θέμα” είπε, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες μετά τις συνομιλίες που είχαν στον Λευκό Οίκο.
Σημείωσε ότι δεν γνωρίζει τι θα αποφασίσει τελικά ο πρόεδρος Τραμπ για τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την οποία χαρακτηρίζει “φρικτή” και έχει απειλήσει ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από αυτήν.
Είπε ότι κατανοεί τις ανησυχίες και την κριτική που ασκεί ο ομόλογός του αλλά τόνισε ότι “δεν θα πρέπει να σκίσουμε τη συμφωνία αλλά να προσθέσουμε σ’ αυτήν”.
Φάνηκε μάλιστα να συμφωνεί σε κάποια σημεία με τον Τραμπ, αφού δήλωσε ότι τα πυρηνικά του Ιράν δεν είναι το μοναδικό ζήτημα που ανησυχεί τη διεθνή κοινότητα αλλά και ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοι συνιστούν επίσης ένα πρόβλημα.
Ο Μακρόν είπε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα εξής θέματα: να εμποδιστεί οποιαδήποτε πυρηνική δραστηριότητα εκ μέρους του Ιράν μέχρι το 2025, να μπει ένα τέλος στο ιρανικό πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων και να εξευρεθεί μια πολιτική λύση για να περιοριστεί η δράση του Ιράν στην περιοχή. “Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να έχουμε σταθερότητα” είπε.
Λίγο νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι συζήτησε με τον Ρεπουμπλικανό ηγέτη τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα ενώ, αναφερόμενος σε εμπορικά ζητήματα, χαρακτήρισε “πρόβλημα” την πλεονάζουσα παραγωγή χάλυβα και αλουμινίου.
Σημείωσε όμως ότι η εμπορική σχέση της χώρας του με τις ΗΠΑ είναι “ισορροπημένη” και εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της σχέσης αυτής.
Για το θέμα της Συρίας, ο Μακρόν είπε ότι θα εξετάσει τις επόμενες εβδομάδες και μήνες τι θα πρέπει να γίνει για να τερματιστεί η κρίση.
Είπε ότι ο βασικός στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και άλλων εξτρεμιστικών οργανώσεων που δρουν στην περιοχή και ότι ο διπλωματικός στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι Σύροι θα μπορούν να ζήσουν ειρηνικά στη χώρα τους.
Πρόσθεσε όμως ότι είναι αδύνατον να δώσει ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα τερματιστεί η ανάμιξη της Γαλλίας στη Συρία.