Περίπου 10.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τους οργανωτές της κινητοποίησης, διαδήλωσαν την Κυριακή στο Σαντιάγο στη Χιλή, ζητώντας να δοθεί τέλος στο ασφαλιστικό σύστημα και τον τρόπο υπολογισμού και χορήγησης των συντάξεων που είχε δημιουργηθεί επί των ημερών της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ (1973-1990).
Κρατώντας στα χέρια σημαίες και λάβαρα, υπό τους ήχους τρομπετών και ταμπούρλων, οι διαδηλωτές έκαναν πορεία στο κέντρο της πρωτεύουσας της Χιλής για να καταγγείλουν το σημερινό σύστημα, το οποίο ελέγχεται από τους Διαχειριστές των Συνταξιοδοτικών Ταμείων και χορηγεί συντάξεις ύψους 285 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο.
«Αυτό το κίνημα επιδιώκει την αύξηση των συντάξεων που συνεχίζουν να πέφτουν στη Χιλή, ιδίως αυτές των γυναικών», εξήγησε στους δημοσιογράφους ο Λουίς Μεσίνα, ένας από τους οργανωτές της διαδήλωσης.
Είναι πάνδημο το αίτημα «να έχουμε αξιοπρεπείς συντάξεις», πρόσθεσε ο ηγέτης του κινήματος, που δημιούργησαν συνδικαλιστές πριν από πέντε χρόνια και στις κινητοποιήσεις του οποίου έχουν πάρει μέρος ακόμη και 100.000 πολίτες.
Το σημερινό σύστημα δημιουργήθηκε το 1981, επί των ημερών της στρατιωτικής δικτατορίας, και διαφημιζόταν ως πρωτοπόρο παγκοσμίως, καθώς προωθούσε την ατομική κεφαλαιοποίηση και υποσχόταν να εξασφαλίζει στους δικαιούχους συντάξεις που θα ανέρχονταν στο 70% του μισθού τους. Στην πραγματικότητα, η αναλογία ήταν πολύ πιο χαμηλή.
Οι διαδηλωτές αξιώνουν να καταργηθεί το σύστημα αυτό και να αντικατασταθεί από ένα άλλο, στο οποίο οι ασφαλιστικές εισφορές στα συνταξιοδοτικά ταμεία δεν θα γίνονται μόνο από τους εργαζόμενους, αλλά και τους εργοδότες και το κράτος.
Η κυβέρνηση του δεξιού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα, που ανέλαβε την εξουσία τον Μάρτιο, έχει εξαγγείλει πως θα παρουσιάσει το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ένα σχέδιο μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, που προβλέπει την συμμετοχή νέων παραγόντων, όπως οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, και τη δημιουργία ενός νέου Διαχειριστή Συνταξιοδοτικού Ταμείου, υπό κρατικό έλεγχο.