Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη 18 κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι για τη δολοφονία ενός στρατιωτικού που θεωρείται στην Τουρκία εθνικός ήρωας επειδή σκότωσε έναν από τους φερόμενους ως υποκινητές της απόπειρας πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.
Οι 18 κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για «δολοφονία εκ προθέσεως» του Ομέρ Χαλισντεμίρ και «απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης», έκφραση που παραπέμπει στην απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Anadolu.
Ο υπαξιωματικός Χαλισντεμίρ θεωρείται στην Τουρκία ως ένας από εκείνους που άλλαξαν την πορεία των γεγονότων τη νύχτα της 15ης προς 16η Ιουλίου 2016, σκοτώνοντας τον φερόμενο ως πραξικοπηματία στρατηγό Σεμίχ Τερζί, ο οποίος ηγείτο της επίθεσης εναντίον του αρχηγείου των ειδικών δυνάμεων στην Άγκυρα, προτού σκοτωθεί και ο ίδιος από στασιαστές στρατιώτες που τον συνόδευαν.
Μετά τον θάνατό του ο Χαλισντεμίρ έγινε εθνικός ήρωας στην Τουρκία: ο τάφος του, στην απομακρυσμένη επαρχία Νιγκντέ, έγινε τόπος προσκυνήματος και πάρκα, δημόσιες πλατείες και σχολεία πήραν το όνομά του.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν μνημονεύει συχνά στις ομιλίες του τον Χαλισντεμίρ, τον οποίο αποκαλεί «μάρτυρα».
Η Άγκυρα έχει αποδώσει την ευθύνη για το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στον ισλαμιστή ιεροκήρυκα, αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος αρνείται όλες τις κατηγορίες εις βάρος του, καθώς και στο δίκτυό του, «Χιζμέτ» (Υπηρεσία), που χαρακτηρίζεται ως «Φετουλαχική Τρομοκρατική Οργάνωση» (FETO) από την Άγκυρα.
Οι δικαστικές διαδικασίες που έχουν αρχίσει μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα είναι πρωτοφανούς έκτασης στην Τουρκία, όπου περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί μετά τη 15η Ιουλίου 2016 και την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης.