Ελάχιστες μέρες έχει η Αργεντινή στη διάθεσή της για να γλιτώσει την επαπειλούμενη νέα χρεοκοπία, ενώ η δικαστική διαμάχη με τους πιστωτές της φτάνει στο αποκορύφωμά της.
Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η Deutche Welle, τη Δευτέρα η Αργεντινή ζήτησε από την αμερικανική δικαιοσύνη να αναστείλει την εκτέλεση της απόφασης με την οποία καταδικάστηκε να αποπληρώσει το σύνολο του χρέους της, δηλαδή 1,33 δισ. δολάρια, σε δύο κερδοσκοπικά ταμεία, γνωστά στη διεθνή οικονομική γλώσσα ως «γύπες».
Σε επιστολή τους προς τον δικαστή, οι δικηγόροι της Αργεντινής δηλώνουν ότι η αναστολή της απόφασης θα επιτρέψει την έναρξη “διαπραγματεύσεων με καλή πίστη” μεταξύ της χώρας και των πιστωτών της.
Όπως δήλωσε και η πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Φερνάντες:«Έδωσα οδηγίες στον υπουργό Οικονομίας να διαπραγματευτούν οι δικηγόροι μας με τους δικαστές, ώστε να υπάρξει μια συμφωνία που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές».
Στη συνέχεια το δημοσίευμα κάνει μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην περιπέτεια που μπήκε η χώρα πριν από μία και πλέον δεκαετία.
Όλα ξεκίνησαν το 2001. Εν μέσω βαριάς οικονομικής κρίσης, κατακόρυφης μείωσης του ΑΕΠ και κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η τότε κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της χώρας, που ξεπερνούσε τα 100 δισ. δολάρια. Ακολούθησε η μεγαλύτερη έως τότε χρεοκοπία μιας ανεξάρτητης χώρας.
Οι περισσότεροι επενδυτές προσπάθησαν απεγνωσμένα να πουλήσουν “όσο-όσο” τα ομόλογα που διέθεταν. Η NML Capital, μια από τις δύο εταιρίες που δικαίωσε τώρα η αμερικανική δικαιοσύνη, κινήθηκε όμως διαφορετικά: αγόρασε μεγάλες ποσότητες ομολόγων της Αργεντινής σε εξευτελιστικές τιμές, αδιαφορώντας πλήρως για το γεγονός ότι η χώρα κήρυξε στάση πληρωμών, ελπίζοντας ή και ποντάροντας στο ότι κάποια στιγμή στο μέλλον η χώρα θα είναι σε θέση ή θα αναγκαστεί να αποπληρώσει τα χρέη της.
Πράγματι, η Αργεντινή συνήλθε και αυτό χάρη και στην προθυμία των πιστωτών της να βοηθήσουν. Το 2005 και το 2010 συμφώνησαν με την πρόταση της κυβέρνησης να παραιτηθούν από μέρος των αξιώσεών τους, κοινώς, με το κούρεμα του χρέους. Οι περισσότεροι επενδυτές, και συγκεκριμένα το 93 %, συμφώνησαν να τους επιστραφεί μόλις το 1/3 των αξιώσεών τους. Το 7 % των ιδιωτών πιστωτών όμως, ανάμεσά τους και η NML Capital, αρνήθηκαν.
Ωρολογιακή βόμβα
Η μικρή αυτή μερίδα των επενδυτών εξελίχθηκε σε μια ωρολογιακή βόμβα που τελικώς έσκασε την περασμένη εβδομάδα όταν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απεφάνθη υπέρ των δυο επενδυτικών ταμείων που είχαν προσφύγει σε αυτό, αποφασίζοντας ότι η Αργεντινή θα πρέπει να αποπληρώσει πλήρως τα χρέη της προς αυτά, συνολικού ύψους 1,3 δισ. δολ. Εντούτοις, τα επενδυτικά αυτά ταμεία αποτελούν μόλις ένα μικρό μέρος επί του συνολικού αριθμού των ιδιωτών πιστωτών που δεν συμμετείχαν στο κούρεμα. Σε περίπτωση λοιπόν που η Αργεντινή καταβάλει τώρα τα χρήματα που οφείλει στους δυο ενάγοντες, θα ανοίξει ο δρόμος προκειμένου να διεκδικήσουν και οι υπόλοιποι τα χρήματά τους. Το συνολικό ύψος των απαιτήσεων ανέρχεται στα 15 δισ. δολ., ένα ποσό το οποίο δεν μπορεί να καλύψει στην παρούσα φάση η Αργεντινή καθώς τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας κυμαίνονται στα 22,3 δισ. δολ.
Σε περίπτωση που το αμερικανικό δικαστήριο δεν εγκρίνει την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης την οποία ζήτησε η Αργεντινή, τότε η τελευταία δεν επιτρέπεται να καταβάλει τις προκαθορισμένες για τις 30 Ιουνίου πληρωμές τόκων στα αναδιαρθρωμένα ομόλογα όσο δεν πληρώνει τα δύο κερδοσκοπικά ταμεία.
Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο δίλημμα: Σε περίπτωση που πληρώσει, είναι ορατός ο κίνδυνος της χρεοκοπίας. Σε περίπτωση που δεν πληρώσει, θα περάσει σε καθεστώς «τεχνικής χρεοκοπίας».
Η Αργεντινή ποντάρει τώρα στις διαπραγματεύσεις με τους «γύπες».