Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κολομβιανοί αντάρτες απήγαγαν άλλους δύο πολίτες του Ισημερινού

Κολομβιανοί αντάρτες απήγαγαν άλλους δύο πολίτες του Ισημερινού
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για FARC - EP Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού, Απαγωγή, Ισημερινός, Κολομβία,

Κολομβιανοί αντάρτες, οι οποίοι κατηγορούνται ότι τον προηγούμενο μήνα απήγαγαν και σκότωσαν δύο δημοσιογράφους από τον Ισημερινό, ανέλαβαν μέσω βίντεο την ευθύνη για την απαγωγή ακόμη δύο πολιτών της χώρας στα σύνορα μεταξύ Κολομβίας και Ισημερινού.

«Μέσω του διαύλου επικοινωνίας με τον Γκουάτσο (τον επικεφαλής των απαγωγέων) ενημερωθήκαμε στη διάρκεια της νύκτας για μια νέα απαγωγή δύο πολιτών», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών του Ισημερινού Σεζάρ Νάβας.

Ο Βάλτερ Αρτισάλα, γνωστός και ως Γκουάτσο, είναι επικεφαλής του Μετώπου Όλιβερ Σινιστέρα, ομάδας που αποσχίσθηκε από τους FARC και αρνήθηκε να τηρήσει την ειρηνευτική συμφωνία του 2016 η οποία έχει αυξήσει τις επιθέσεις της από τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τον Νάβας, οι Κολομβιανοί αντάρτες ανακοίνωσαν τη νέα απαγωγή μέσω ενός «βίντεο που προσφέρει απόδειξη ότι ζει» το ζευγάρι των απαχθέντων.

Σε σύντομη ανακοίνωσή της η κυβέρνηση του Ισημερινού επεσήμανε ότι οι νέοι όμηροι είναι ο Όσκαρ Εφρέν Βιγιάσις Γκόμες και η Κάτι Βανέσα Βελάσκο Πιναργότε, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Ο Νάβας είχε νωρίτερα ζητήσει βοήθεια «για την ταυτοποίηση των πολιτών αυτών», προσθέτοντας ότι οι αρχές αγνοούν τον τόπο όπου κρατούνται.

Ο υπουργός Άμυνας Πατρίσιο Σαμπράνο διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση διαθέτει πληροφορίες ότι οι όμηροι είναι «πολίτες του Ισημερινού».

Η απαγωγή έρχεται να προστεθεί στην τραγωδία που συγκλόνισε τον Ισημερινό με την απαγωγή στις 26 Μαρτίου και στη συνέχεια τον φόνο, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, δύο δημοσιογράφων και του οδηγού τους.

Ο 32χρονος Χαβιέρ Ορτέγα και ο 45χρονος Πάουλ Ρίβας εργάζονταν στην εφημερίδα El Comercio και απήχθησαν μαζί με τον 60χρονο οδηγό τους Εφρέν Σεγάρα στη διάρκεια ενός ρεπορτάζ για το άνευ προηγουμένου κύμα βίας που πλήττει τον Ισημερινό και προκαλείται από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών στην Κολομβία.

«Δώστε τους ό,τι ζητούν»

Καταγγέλλοντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του, το Μέτωπο Όλιβερ Σινιστέρα αποφάσισε τη Δευτέρα να αναστείλει την παράδοση των πτωμάτων μέσω της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού.

Το βίντεο που μεταδόθηκε στη διάρκεια της νύκτας δείχνει έναν άνδρα και μία γυναίκα περίπου 40 ετών, με τα χέρια δεμένα και περικυκλωμένους από άνδρες με στρατιωτικά ρούχα.

Οι όμηροι απευθύνονται στον πρόεδρο του Ισημερινού Λένιν Μορένο. «Πρόεδρε, σας ζητάμε παρακαλούμε να μας βοηθήσετε, να μας τείνετε το χέρι, ώστε να μην μας συμβεί αυτό που συνέβη στους δημοσιογράφους. Έχουμε παιδιά, έχουμε οικογένεια στον Ισημερινό. Δώστε τους ό,τι θέλουν για να μας αφήσουν ελεύθερους», ακούγεται να λέει ο άνδρας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ο Γκουάτσο «προσπαθεί ξανά να παίξει με τον Ισημερινό. Θέλουν να δεχθούμε τα αιτήματά τους».

Όπως δήλωσε ο Νάβας, αρχικά το βίντεο είχε σταλεί απευθείας στην κυβέρνηση μέσω της εφαρμογής WhatsApp. Στην περίπτωση των δημοσιογράφων τα μέσα ενημέρωσης της Κολομβίας ήταν αυτά που είχαν λάβει βίντεο απόδειξης ζωής από το Μέτωπο Όλιβερ Σινιστέρα και στη συνέχεια μια ανακοίνωση για τον θάνατο των τριών ομήρων, καθώς και φωτογραφίες που τους έδειχναν δεμένους και νεκρούς.

Η Μπογοτά και το Κίτο έχουν εξαπολύσει μια τεράστια επιχείρηση κατά του Γκουάτσο, που δρα και στις δύο πλευρές των συνόρων μαζί με περίπου 80 άνδρες.

Σύμφωνα με τον Ντανιέλ Ποντόν, ειδικό σε θέματα ασφαλείας στο Ινστιτούτο Ανώτερων Εθνικών Σπουδών του Κίτο, «φαίνεται ότι υπάρχει αλλαγή στρατηγικής. Ο Γκουάτσο δεν δρα μόνος. Εκτιμώ ότι δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις του και η δύναμή του βρίσκεται στο απρόβλεπτο των ενεργειών του, γεγονός που προκαλεί ένα αβέβαιο σενάριο».

Σχετικά άρθρα