Την πιο επικριτική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τότε που ξεκίνησε την προσπάθεια ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από μια δεκαετία, έλαβε πριν από λίγο η Τουρκία.
«Η Τουρκία εξακολουθεί να απομακρύνεται από την Ευρώπη», είπε ο Επίτροπος Χαν, αρμόδιος για τη διεύρυνση. Και παρόλο που η Υπατη Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι απάντησε σε Τούρκο δημοσιογράφο ότι «η Τουρκία είναι Ευρώπη» (κάτι που είχε πει νωρίτερα για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων), φαίνεται ότι η ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ… αργεί πολύ.
Στους λόγους αναφέρεται η ένταση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και η κράτηση Ευρωπαίων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Με εξαίρεση τη συνεργασία για το προσφυγικό, στα άλλα θέματα η Αγκυρα δεν… περνάει τη βάση.
Στην έκθεση αναφέρεται ως αρνητικό και η ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
«Η συνεργασία με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία για τη μετανάστευση εντατικοποιήθηκε.
»Ωστόσο, οι εντάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο δεν ευνόησαν τις σχέσεις καλής γειτονίας και υπονόμευσαν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.
»Οι διμερείς σχέσεις με αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ επιδεινώθηκαν, περιλαμβανομένης ενίοτε επιθετικής και απαράδεκτης ρητορικής», αναφέρεται.
Και συνεχίζει: «Τον Μάρτιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και υπενθύμισε την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
»Σχετικά με τη συνεχιζόμενη κράτηση πολιτών της ΕΕ στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων δύο Ελλήνων στρατιωτών, και ζήτησε την ταχεία και θετική επίλυση αυτών των ζητημάτων σε διάλογο με τα κράτη μέλη».
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Κομισιόν που παρουσιάστηκε στο Στρασβούργο, ανθρώπινα δικαιώματα, ελευθερία του Τύπου και δικαστικές ελευθερίες και κράτος Δικαίου δοκιμάζονται.
Σκοπός της έκθεσης είναι να αξιολογήσει κατά πόσο η Τουρκία και άλλες χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ προχώρησαν στην προσαρμογή των κανόνων τους στα πρότυπα και τις αξίες της ΕΕ.
Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για έναρξη διαπραγματεύσεων για νέα κεφάλαια για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, πράγμα που σημαίνει πρακτικά ότι η διαδικασία παραμένει παγωμένη.
Προειδοποιώντας για τεράστιες ανατροπές που έχουν σημειωθεί στις θεμελιώδεις ελευθερίες, όπως το δικαίωμα σε δίκαιη Δίκη και την ελευθερία λόγου, η έκθεση συνεχίζει τον αυστηρότερο τόνο που υιοθέτησε η Επιτροπή στην έκθεσή της για το 2014, όταν εξέφρασε για πρώτη φορά ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία των Τούρκων δικαστών.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο Ερντογάν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι παρέμεινε αφοσιωμένος στην ένταξη στην ΕΕ.
Η Τουρκία αναφέρει ότι η εκκαθάριση είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση των απειλών κατά της εθνικής ασφάλειας.