Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους επιδίωξαν να πλήξουν με πυραύλους στρατιωτικούς στόχους στη Συρία, περιλαμβανομένων και στρατιωτικών αεροδρομίων και όχι μόνο ερευνητικές εγκαταστάσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, υποστράτηγος Ίγκορ Κανασένκοφ.
«Πραγματικοί στόχοι του πλήγματος των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας στις 14 Απριλίου, δεν ήταν μόνο τα (ερευνητικά) κέντρα στην Μπαρζά και Τζαραμανί, αλλά και συριακοί στρατιωτικοί στόχοι, περιλαμβανομένων και αεροδρομίων», δήλωσε ο Κανασένκοφ.
Ο ίδιος δήλωσε ότι 30 πύραυλοι θα αρκούσαν για να καταστρέψουν εγγυημένα τις μονάδες που είχαν επιλεγεί ως στόχοι από την αεροπορία του συνασπισμού, επισημαίνοντας ότι η μελέτη των περιοχών στις οποίες βρίσκονται τα κέντρα που επλήγησαν «επιβεβαιώνουν τους υπολογισμούς αυτούς».
Υπογράμμισε επίσης ότι οι στόχοι που επλήγησαν δεν είναι «στόχοι που βρίσκονται σε βάθος που ήταν προστατευμένοι από συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας με καταφύγια».
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις των εκπροσώπων των υπουργείων Άμυνας των ΗΠΑ της Βρετανίας και της Γαλλίας, είπε ο Κανασένκοφ, όλα τα πλήγματα είχαν αποκλειστικά τρείς στόχους.
Αυτό σημαίνει, όπως είπε, ότι χρησιμοποιήθηκαν 30 και πλέον πύραυλοι για κάθε στόχο.
Ωστόσο πραγματικοί στόχοι του πληγμάτων των ΗΠΑ της Βρετανίας και της Γαλλίας ήταν «στρατιωτικοί στόχοι και αεροδρόμια».
Ο ίδιος είπε ότι οι φωτογραφίες από την μονάδα στην Μπάρζα, δείχνουν ότι το μέγεθος των καταστροφών δεν ανταποκρίνεται στο μέγεθος των καταστροφών που θα προκαλούσαν 30 πύραυλοι.
Ο Ίγκορ Κανασένκοφ ισχυρίσθηκε ότι η συριακή αντιαεροπορική άμυνα χρησιμοποίησε 112 πυραύλους ανάσχεσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επλήγησαν ένα ερευνητικό κέντρο στην Δαμασκό, το επιτελείο της συριακής εθνοφρουράς, μια βάση αντιαεροπορικής άμυνας, μερικά στρατιωτικά αεροδρόμια, και αποθήκες του στρατού.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείου Άμυνας καταρρίφθηκαν από τα συριακά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας 71 πύραυλοι και τραυματίσθηκαν τρεις άμαχοι.