Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιατί ο Ιβάν Σαββίδης συνάντησε Τσαβούσογλου στην Άγκυρα

Γιατί ο Ιβάν Σαββίδης συνάντησε Τσαβούσογλου στην Άγκυρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άγκυρα, Εύξεινος Πόντος, Ιβάν Σαββίδης, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Ορθόδοξη Εκκλησία, Παναγία Σουμελά, Πόντιοι, Τουρκία, Τραπεζούντα, Χριστιανισμός,

Την Άγκυρα επισκέφθηκε ο Ιβάν Σαββίδης και συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που έγινε χθες, Τετάρτη 11 Απριλίου, συζητήθηκε και το θέμα διεξαγωγής ορθόδοξων Λειτουργιών σε συμβολικά μνημεία της χριστιανικής κληρονομιάς, τα οποία βρίσκονται σήμερα στην περιοχή της Τραπεζούντας στην Τουρκία.

Ο Ιβάν Σαββίδης, που είναι συντονιστής του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) της Περιφέρειας των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συζήτησαν για την επανέναρξη της Θείας Λειτουργίας στη Μονή της Παναγίας Σουμελά (Τραπεζούντα).

Η παράδοση της τέλεσης της ετήσιας Θείας Λειτουργίας στο ναό την Ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που επαναφέρθηκε τον Αύγουστο του 2010, διεκόπη λόγω πραγματοποίησης αναστυλωτικών εργασιών.

Το 2018, εκτός από τους συνηθισμένους προσκυνητές, σχεδιάζεται να επισκεφθεί τη Μονή και μία πολυάριθμη αντιπροσωπεία ελληνικής νεολαίας από διάφορες χώρες του κόσμου.

Όπως έγινε γνωστό στη συνάντηση συζητήθηκε το ζήτημα της πιθανής ετήσιας τέλεσης Ορθόδοξης Λειτουργίας στο ναό της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα, την ημέρα μνήμης της Αγίας.

Ο ναός, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου, δε θα γίνει τζαμί και επαναλειτουργεί ως Μουσείο.

Ακόμη συζητήθηκε και η πρωτοβουλία του Ιβάν Σαββίδη για τη διοργάνωση στην Τραπεζούντα διεθνούς πολιτιστικού φεστιβάλ νεολαίας, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως ένα από τα εργαλεία δημόσιας διπλωματίας για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού λαού.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε κατανόηση και υποστήριξη σε όλα τα θέματα.

Σχετικά άρθρα