Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ιρακινή κρίση: Στο Κουρδιστάν ο Τζόν Κέρι, ενώ το Ιράν αυστηροποιεί τους ελέγχους στα σύνορα με το Ιράκ

Ιρακινή κρίση: Στο Κουρδιστάν ο Τζόν Κέρι, ενώ το Ιράν αυστηροποιεί τους ελέγχους στα σύνορα με το Ιράκ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Tζον Κέρι, Βαγδάτη, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράκ, Ιράν, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Κουρδιστάν, Νούρι αλ Μαλίκι,

Στην αυτόνομη κουρδική περιοχή του Ιράκ βρίσκεται σήμερα Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι, σε μία προσπάθεια να πείσει την κουρδική ηγεσία να μην αποσυρθεί από την πολιτική διαδικασία στη Βαγδάτη τους Κούρδους και να συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση έχοντας κομβικό ρόλο σε αυτή.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ελπίζει ότι η υποστήριξη του Μπαρζανί θα πιέσει τον πρωθυπουργό του Ιράκ Αλ Μαλίκι να παραχωρήσει περισσότερη εξουσία στους σουνίτες και τους Κούρδους ώστε να εκτονωθεί ο θυμός των σουνιτών που όπλισε το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε.

Οι Κούρδοι του Ιράκ κατέλαβαν την πόλη Κιρκούκ, πετρελαϊκό κόμβο, στις 12 Ιουνίου και αν διατηρήσουν τον έλεγχό της θα κερδίζουν μεγάλα ποσά, που δεν θα μπορούν να αντισταθμιστούν από οποιαδήποτε συμφωνία με τη Βαγδάτη.

Η επίσκεψη Κέρι στην κουρδική ζώνη έρχεται μία ημέρα μετά τις κρίσιμες επαφές του αμερικανού ΥΠΕΞ στη Βαγδάτη, όπου, μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις, ανακοίνωσε πως εξασφάλισε τη στήριξη του πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μαλίκι και όλων των πολιτικών δυνάμεων για σχηματισμό νέας, συμμετοχικής κυβέρνησης έως την 1η Ιουλίου.

Η κουρδική μειονότητα αποτελεί το 20% του πληθυσμού του Ιράκ, και συνήθως ψηφίζει ως ένα ενιαίο μπλοκ. Συνεπώς, η συμμετοχή των Κούρδων στις προσπάθειες επούλωσης των σεκταριστικών και εθνοτικών διαιρέσεων θεωρείται πολύτιμη για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη βαθιά κρίση που ταλανίζει το Ιράκ, με σουνίτες τζιχαντιστές να έχουν καταλάβει μεγάλες ζώνες της χώρας.

Το ζήτημα του Κιρκούκ ωστόσο θα μπορούσε να αποδειχθεί «αγκάθι» στις προσπάθειες εξεύρεσης ενός modus vivendi μεταξύ Κούρδων και Βαγδάτης. Αν οι Κούρδοι κρατήσουν την πόλη, την οποία θεωρούν ιστορική τους πρωτεύουσα, τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου θα μπορούν ξεπεράσουν κάθε οικονομική προσφορά που μπορεί να κάνει η ιρακινή κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται πως η διοίκηση της κουρδικής ζώνης έχει ήδη εξοργίσει τη Βαγδάτη με την απόφασή της να προβεί σε ανεξάρτητες ενεργειακές συμφωνίες με την Τουρκία.

Αυστηρότεροι έλεγχοι στα σύνορα Ιράν – Ιράκ

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση του Ιράν εντείνει προληπτικά τα μέτρα επιτήρησης και ελέγχου κατά μήκος των συνόρων της χώρας με το Ιράκ, προκειμένου να αποφευχθεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο εξάπλωσης της βίας των ανταρτών που έχουν καταλάβει πολλές περιοχές της γειτονικής χώρας.

«Λόγω της μοναδικής κατάστασης στο Ιράκ και της εγγύτητάς της με τις δυτικές περιοχές της χώρας μας, έχουμε λάβει μέτρα για την ενίσχυση του ελέγχου, των περιπολιών και της οχυρώσεων κατά μήκος των συνόρων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Αμπντολρεζά Ραχμανί – Φαζλί.

«Πάντως προς το παρόν δεν ανησυχούμε», επισήμανε ο Ραχμανί – Φαζλί, σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Η λήψη των μέτρων κρίθηκε απαραίτητη καθώς οι σουνίτες ισλαμιστές μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε προελαύνουν προς την ιρακινή πρωτεύουσα, τη Βαγδάτη, και έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους πολλές περιοχές.

Το ΙΚΙΛ πιστεύεται πως αποτελείται από ένα αμάλγαμα μελών σουνιτικών φυλών, ριζοσπαστών ενόπλων και οπαδών του πρώην προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν. Οι εξεγερμένοι δεν μοιράζονται πολλά πέρα από το μίσος τους για την υπό σιιτική ηγεσία κυβέρνηση στη Βαγδάτη.

Το Ιράν, μια χώρα όπου κυβερνά ένα σιιτικό καθεστώς, έχει θορυβηθεί από την προέλαση του ΙΚΙΛ. Η Τεχεράνη έχει διαμηνύσει ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο για να αναλάβει δράση για να εγγυηθεί την προστασία ιερών τόπων των σιιτών στο ιρακινό έδαφος.

Σχετικά άρθρα