Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι τζιχαντιστές της Τζαΐς Αλ Ισλάμ θα εκκενώσουν τη Ντούμα μέσα στις επόμενες 48 ώρες

Οι τζιχαντιστές της Τζαΐς Αλ Ισλάμ θα εκκενώσουν τη Ντούμα μέσα στις επόμενες 48 ώρες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δαμασκός, Ισλαμιστές, Ντούμα, Συρία, Τζαΐς Αλ Ισλάμ, Τζαραμπλούς, Τζιχαντιστές,

Η κυβέρνηση της Συρίας ανακοίνωσε σήμερα, Κυριακή του Ορθόδοξου Πάσχα, ότι συμφωνήθηκε να ξεκινήσει εντός των επόμενων 48 ωρών η εκκένωση των τζιχαντιστών της Τζαΐς Αλ Ισλάμ από τη Ντούμα, τελευταίο θύλακα των ισλαμιστών στα ανατολικά προάστια της Δαμασκού, στην Ανατολική Γούτα, όπως μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Η Τζαΐς Αλ Ισλάμ δεν έχει προς το παρόν αντιδράσει σε αυτή την ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το SANA, που επικαλείται μη κατονομαζόμενη «επίσημη πηγή», η απομάκρυνση των τζιχαντιστών θα πραγματοποιηθεί εντός των προσεχών 48 ωρών.

Η Ντούμα είναι ο τελευταίος τομέας τον οποίο ελέγχουν οι τζιχαντιστές στην Ανατολική Γούτα, που βρίσκεται στα ανατολικά προάστια της Δαμασκού και την οποία το καθεστώς ξεκίνησε τον Φεβρουάριο μεγάλη στρατιωτική επιχείριση για την ανακατάληψή της με τη βοήθεια της Μόσχας.

«Συμφωνία επιτεύχθηκε για την έξοδο όλων των τρομοκρατών της Τζαΐς Αλ Ισλάμ εντός 48 ωρών» προς την Τζαραμπλούς», διευκρίνισε το SANA.

Η Τζαραμπλούς είναι μια παραμεθόριος συριακή πόλη, στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού, ακριβώς πάνω στα σύνορα με την Τουρκία, η οποία τελεί υπό τουρκική κατοχή από τον Αύγουστο του 2016.

Βάσει της συμφωνίας, οι τζιχαντιστές θα πρέπει επίσης να απελευθερώσουν όλους τους ομήρους και αιχμαλώτους που κρατάνε.

Ενόψει της αναχώρησης των τζιχαντιστών, που αναμένεται να είναι άμεση, «δεκάδες λεωφορεία» έχουν ήδη εισέλθει στη Ντούμα, διευκρινίζει η ίδια πηγή.

Η οργάνωση έχει περισσότερους από 3.500 κρατούμενους και ομήρους στις φυλακές της στην Ντούμα, δήλωσε στο Reuters ο διευθυντής της ιστοσελίδας Συριακό Παρατηρητηρίο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία.

Το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο πηγή ασφαλείας, μετέδωσε πως οι ένοπλοι της Τζαΐς Αλ Ισλάμ θα φύγουν από την Ντούμα σε δύο ομάδες τις ερχόμενες ώρες.

Ποια είναι η Τζαΐς Αλ Ισλάμ

Η Τζαΐς Αλ Ισλάμ, που σημαίνει «Στρατός του Ισλάμ», είναι μια συμμαχία ισλαμιστικών και σαλαφιστικών ενόπλων ομάδων και η βάση της ήταν στη Ντούμα στα ανατολικά προάστια της πρωτεύουσας.

Ήταν η μεγαλύτερη ένοπλη δύναμη τζιχαντιστών στην Ανατολική Γούτα.

Στο παρελθόν η εν λόγω οργάνωση είχε υποστηριχτεί από τη Σαουδική Αραβία και διακηρυγμένος στόχος της είναι η δημιουργία ενός ισλαμικού κράτους στη Συρία, που θα κυβερνιέται από τον θρησκευτικό νόμο της Σαρία.

Πρόκειται για μια τζιχαντιστική οργάνωση, η οποία όταν άσκησε κριτική στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ήταν επειδή «σκοτώνει μουσουλμάνους και αφήνει τους ειδωλολάτρες».

Το 2013 η Τζαΐς Αλ Ισλάμ διακήρυξε ότι θα εκκαθαρίσει τη Μέση Ανατολή από τους σιίτες, τους αλαουίτες και τους ζωροαστριστές.

Θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τη Συρία, τη Ρωσία, το Ιράν και την Αίγυπτο.

Σχετικά άρθρα