Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρόεδρος Ιράκ: Η Τουρκία δεν δικαιούται να εισβάλει σε ιρακινό έδαφος

Πρόεδρος Ιράκ: Η Τουρκία δεν δικαιούται να εισβάλει σε ιρακινό έδαφος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιαζίντι, Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν PKK, Ιράκ, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Φουάντ Μασούμ,

Ο πρόεδρος του Ιράκ, Φουάντ Μασούμ, επανέλαβε ότι η Τουρκία «δεν μπορεί» να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείριση στο Ιράκ από τη στιγμή που το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) ανακοίνωσε την αποχώρηση των δυνάμεών του από τον θύλακα των Κούρδων Γιαζίντι -την περιοχή του Σιντζάρ– στο βορειοδυτικό Ιράκ.

Η δήλωση του Ιρακινού προέδρου θεωρείται απάντηση στη δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη Δευτέρα, ο οποίος είπε με το γνωστό αλαζονικό νεο-οθωμανικό του ύφος ότι δεν χρειάζεται καμία άδεια για να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείριση στο Σιντζάρ ενάντια στο PKK.

Ο πρόεδρος Μασούμ μιλώντας στο Al-Hayat τόνισε ότι το PKK βρίσκεται εκτός του Ιράκ και εκ τούτου καμία ξένη δύναμη δεν δικαιούται να εισβάλει στη χώρα του.

Ο θύλακας του Σιντζάρ, στην επαρχία της Νινευή στο βορειοδυτικό Ιράκ, είναι η περιοχή που ζουν οι Κούρδοι Γιαζίντι, άνθρωποι που ακολουθούν μια εκδοχή της αρχαίας κουρδικής ζωροαστρικής θρησκείας.

Τον Αύγουστο του 2014 το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε στο Σιντζάρ για να σκλαβώσει και να σφάξει τους Γιαζίντι, οι οποίοι ως μη μουσουλμάνοι θεωρούνται από τους τζιχαντιστές «ειδωλολάτρες» και «σατανιστές».

Χιλιάδες Γιαζίντι σφαγιάστηκαν και περισσότερες από 5.000 γυναίκες και κορίτσια αιχμαλωτίστηκαν από τους τζιχαντιστές, που τις έκαναν από την ηλικία των εννέα ετών και πάνω ερωτικές τους σκλάβες.

Η τραγωδία των Γιαζίντι συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη και ανάγκασε τις ΗΠΑ να ξεκινήσουν τον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Τις φριχτές εκείνες ώρες που οι Γιαζίντι καταδιώκονταν από τους εξτρεμιστές, χιλιάδες άμαχοι, γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι, κατέφυγαν στο ιερό τους βουνό, στο όρος Σιντζάρ (που έχει δώσει και το όνομά του στην περιοχή), όπου σύμφωνα με τις γιαζίντικες παραδόσεις στάθηκε η κιβωτός μετά τον κατακλυσμό.

Σαράντα χιλιάδες άνθρωποι είχαν αποκλειστεί στο βουνό και τους περίμενε φριχτός θάνατος. Οι Κούρδοι Πεσμεργκά του ιρακινού Κουρδιστάν δεν είχαν σταθεί να τους υπερασπιστούν.

Τότε έσπευσαν οι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος και να σώσουν τους αμάχους από τη φριχτή μοίρα που τους επιφύλασσαν οι τζιχαντιστές.

Οι Γιαζίντι δεν ξέχασαν ποτέ τους σωτήρες τους και για αυτό όταν απελευθερώθηκε η περιοχή του Σιντζάρ από το Ισλαμικό Κράτος, στις 13 Νοεμβρίου 2015, ο θύλακας είχε φρουρά ανταρτών του PKK και όχι Κούρδων Πεσμεργκά.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή τις δυνάμεις του PKK στο Σιντζάρ ανακοίνωσε ότι θα εισέβαλε στο Ιράκ για να τους πολεμήσει.

Στόχος βεβαίως του Τούρκου προέδρου είναι να καταλάβει την περιοχή αυτή που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πλούσια σε πετρέλαιο Μοσούλη.

Στις 24 Μαρτίου 2017 το PKK ανακοίνωσε ότι αποσύρει τους αντάρτες του από το Σιντζάρ και παραδίδει την περιοχή στον έλεγχο του ιρακινού στρατού.

Η εντολή απόσυρσης λέγεται ότι δόθηκε από τον ίδιο τον φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ώστε να μη έχουν οι Τούρκοι αφορμή για εισβολή και κατοχή στο Ιράκ.

Στις 25 Μαρτίου αναπτύχθηκαν ιρακινά στρατεύματα στην περιοχή και ανέλαβαν και τον έλεγχο των συνόρων της περιοχής με τη Συρία.

Ωστόσο, η Τουρκία επιμένει ότι στο Σιντζάρ υπάρχουν αντάρτες του PKK και επικαλείται αυτή την αφορμή για να εισβάλει.

Πολεμικός χάρτης Συρίας-Ιράκ. Μέσα στον κόκκινο κύκλο ο θύλακας του Σιντζάρ. Με κόκκινο χρώμα είναι τα εδάφη που ελέγχει η Δαμασκός. Με ροζ χρώμα η Βαγδάτη. Με μαύρο χρώμα το Ισλαμικό Κράτος. Με πράσινο χρώμα ισλαμιστές και Αλ Κάιντα στη Συρία. Με γαλάζιο η τουρκική κατοχή. Με έντονο κίτρινο οι Κούρδοι της Συρίας. Με θαμπό κίτρινο οι Κούρδοι του Ιράκ.

Σχετικά άρθρα