Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σοκ με 3 ομήρους στη Νότιο Αμερική που κρατούν αλυσοδεμένους (βίντεο)

Σοκ με 3 ομήρους στη Νότιο Αμερική που κρατούν αλυσοδεμένους (βίντεο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για FARC - EP Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού, Απαγωγή, Βίντεο, Δημοσιογράφοι, Ισημερινός, Κολομβία,

Ελπίδα για τη ζωή τριών ανθρώπων, αλλά και σοκ για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται προκάλεσε ένα βίντεο με τα τρία μέλη μιας δημοσιογραφικής αποστολής που απήχθησαν στα σύνορα Εκουαδόρ με την Κολομβία, από φερόμενους ως αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών FARC.

Τα πλάνα, που αρχικά μεταδόθηκαν στην Κολομβία από το τηλεοπτικό δίκτυο RCN, αποτελούν την πρώτη απόδειξη ζωής του δημοσιογράφου Χαβιέρ Ορτέγα, 32 ετών, του φωτοειδησεογράφου, Παούλ Ρίβας, 45 ετών, και του οδηγού τους, Εφραΐν Σεγάρα, 60 ετών, που εργάζονται για την εφημερίδα El Comercio του Κίτο και απήχθησαν την 26η Μαρτίου, ενώ έκαναν ρεπορτάζ στην περιοχή της μεθορίου.

Το βίντεο αυτό κάθε άλλο παρά ανακούφισε τους οικείους των απαχθέντων, αντίθετα τους σόκαρε με τους αλυσοδεμένους άνδρες, ενώ προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης του Ισημερινού.

Η χώρα δεν είχε βρεθεί αντιμέτωπη με την απαγωγή δημοσιογράφων εδώ και δεκαετίες, πολύ περισσότερο από μια ένοπλη οργάνωση στο εξωτερικό.

Ο Ορτέγα, ο Ρίβας και ο Σεγάρα εικονίζονται στο βίντεο αυτό με τα χέρια δεμένα με αλυσίδες. Ο πρώτος απευθύνει μέσω του βίντεο έκκληση στην κυβέρνηση του προέδρου Λενίν Μορένο να βρει μια λύση και να κλείσει μια συμφωνία για την απελευθέρωσή τους.

Το RCN δεν διευκρίνισε πώς περιήλθε στην κατοχή του το βίντεο, ούτε αποκάλυψε την ημερομηνία ή το πού γυρίστηκε, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με όσα λέει ο Ορτέγα, οι απαγωγείς απαιτούν την απελευθέρωση «τριών φυλακισμένων» στον Ισημερινό, ώστε οι όμηροι να επιστρέψουν «σώοι και ασφαλείς» στα σπίτια τους. Αξιώνουν επίσης να τερματιστεί η αντιτρομοκρατική συνεργασία ανάμεσα στο Κίτο και στην Μπογκοτά, που επέτρεψε να καταφερθούν πλήγματα στη διακίνηση ναρκωτικών στη μεθόριο.

Οι δύο χώρες διεξάγουν χωριστές, αλλά συντονισμένες επιχειρήσεις εναντίον των μελών των FARC που αποσκίρτησαν και δεν τηρούν τη συμφωνία ειρήνης που συνήψε η οργάνωση με την κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι αποστάτες αυτοί έχουν τον έλεγχο μέρους του λαθρεμπορίου ναρκωτικών στις ακτές των δύο χωρών στον Ειρηνικό.

Η κυβέρνηση του Μορένο είχε ανακοινώσει προ ημερών ότι διαπραγματευόταν την απελευθέρωση της ομάδας της Ελ Κομέρσιο. Κατά πηγές στον Ισημερινό, οι όμηροι βρίσκονται στο έδαφος της Κολομβίας, αλλά η Μπογκοτά λέει πως δεν έχει καμιά απόδειξη για αυτό.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Ισημερινού, Σέσαρ Νάβας, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του Μορένο συνεχίζει να «εργάζεται» για την απελευθέρωση των τριών ομήρων.

Σχετικά άρθρα