Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι ισλαμιστές εγκαταλείπουν το τελευταίο προπύργιο στην Ανατολική Γούτα

Οι ισλαμιστές εγκαταλείπουν το τελευταίο προπύργιο στην Ανατολική Γούτα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ισλαμιστές της Τζάις αλ Ισλάμ, της κυριότερης οργάνωσης των τζιχαντιστών, και οι οικογένειές τους απομακρύνθηκαν από το τελευταίο προπύργιο της Ανατολικής Γούτα, κοντά στη Δαμασκό, σύμφωνα με συριακά κρατικά ΜΜΕ.

«Τέσσερα λεωφορεία που μετέφεραν τρομοκράτες της Τζάις αλ-Ισλάμ και τις οικογένειές τους βγήκαν από την Ντούμα», τελευταία πόλη που τελούσε υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών στη Γούτα, σύμφωνα με τη συριακή κρατική τηλεόραση.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σήμερα 2/4, λεωφορεία θα συγκεντρώνονται σε έναν αυτοκινητόδρομο περιφερειακά της Δαμασκού, όπου θα σταθμεύσουν εν αναμονή του τέλους των ετοιμασιών, ώστε να μεταφέρουν τους ισλαμιστές και τις οικογένειές τους στις τζιχαντοκρατούμενες περιοχές στο βόρειο τμήμα της Συρίας.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση και το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana, οι τζιχαντιστές της Τζάις αλ-Ισλάμ θα φθάσουν στον τομέα Τζαραμπλός, μια περιοχή στη βόρεια Συρία που τελεί υπό τον έλεγχο ισλαμιστών που υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ ολοκληρώνει τη νίκη του στην ανατολική Γούτα, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει το 95% των ισλαμοκρατούμενων εδαφών μετά την έναρξη μιας μεγάλης κλίμακας επίθεσης στις 18 Φεβρουαρίου.

Ο ρωσικός στρατός είχε ανακοινώσει την Κυριακή ότι επιτεύχθηκε «προκαταρκτική συμφωνία» για την απομάκρυνση της Τζάις αλ Ισλάμ, της πιο ισχυρής οργάνωσης τζιχαντιστών στη Γούτα, η οποία ωστόσο δεν το έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η ισλαμιστική οργάνωση υπονομεύεται από εσωτερικές διαιρέσεις και αυτή την ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη «συζητήσεις» προκειμένου να πεισθεί η ριζοσπαστική πτέρυγά της να μην εμποδίσει την εφαρμογή της συμφωνίας με τους Ρώσους.

Ο καταιγισμός πυρών του καθεστώτος, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 1.600 αμάχων σε πέντε εβδομάδες, ανάγκασε τις εξασθενημένες ισλαμιστικές οργανώσεις να δεχθούν τις συμφωνίες που ετοίμασε η Ρωσία, εταίρος της Δαμασκού.

Περισσότεροι από 46.000 άνθρωποι, περίπου ένα τέταρτο από τους οποίους τζιχαντιστές, έφθασαν τις τελευταίες ημέρες στα ισλαμοκρατούμενα εδάφη της επαρχίας Ιντλίμπ (βορειοδυτική Συρία), σύμφωνα με τις συριακές αρχές.

Σχετικά άρθρα