Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι θα απαγάγει και τον αυτοεξόριστο ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ, για να τον φέρει στην Τουρκία και να τον τιμωρήσει, με τον ίδιο τρόπο που απήγαγε και έξι Τούρκους πολίτες από το Κόσοβο στις 29 Μαρτίου.
Το ισλαμιστικό καθεστώς της Άγκυρας κατηγορεί τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν ως τον εγκέφαλο του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016. Ο Φετουλάχ Γκιουλέν αρνείται όλες τις κατηγορίες.
Από τον Δεκέμβριο του 2013, το καθεστώς Ερντογάν κατηγορεί τον Φετουλάχ Γκιουλέν και τους οπαδούς του ότι υπονομεύουν την κυβέρνηση της Τουρκίας.
Ο ιμάμης Γκιουλέν -πριν διαταραχτούν οι σχέσεις- ήταν ιδεολογικός καθοδηγητής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πριν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, η ισλαμιστική κυβέρνηση κατηγορούσε τον Γκιουλέν ότι είχε στήσει ένα «παράλληλο κράτος».
Μετά της 15 Ιουλίου 2016, το «παράλληλο κράτος» μετονομάστηκε από το τουρκικό καθεστώς σε Γκιουλενιστική Τρομοκρατική Οργάνωση (FETO).
Οι οπαδοί του Γκιουλέν αποκαλούν το δίκτυό τους «Χιζμέτ», που σημαίνει «υπηρεσία» και θεωρείται από πολλούς μια ισλαμική «Όπους Ντέι» (Opus Dei).
Ο Φετουλάχ Γκιουλέν ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ από το 1999.
Την Πέμπτη η τουρκική MİT (Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών της Τουρκίας) απήγαγε έξι Τούρκους πολίτες, έναν γιατρό και πέντε δασκάλους, που εργάζονταν σε σχολεία που ίδρυσε το κίνημα του Γκιουλέν στο Κόσοβο. Οι απαχθέντες-συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στην Τουρκία την ίδια ημέρα.
Αναφερόμενος το Σάββατο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην επιχείριση σύλληψης των γκιουλενιστών, σε ομιλία του σε κομματική διαδικασία του ισλαμιστικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Κωνσταντινούπολη, είπε:
«Αυτός που διέφυγε στην Πενσιλβάνια θα έχει ισχυρό ράπισμα. Αναρωτιέται ποιο θα είναι το τέλος του. Θα έχεις το ίδιο τέλος με εκείνους στο Κόσοβο», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Ο Τούρκος Πρόεδρος προανήγγειλε δηλαδή ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες θα πραγματοποιήσουν επιχείριση απαγωγής του Γκιουλέν από αμερικανικό έδαφος.
Την ίδια ώρα στο Κόσοβο έχει ξεσπάσει μεγάλη πολιτική κρίση εξαιτίας της επιχείρισης της MİT. Ο πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι έδιωξε τον υπουργό Εσωτερικών και τον επικεφαλής των κοσοβάρικων μυστικών υπηρεσιών.
Στην Τουρκία περισσότεροι από 65.000 άνθρωποι έχουν φυλακιστεί κατηγορούμενοι ως μέλη της οργάνωσης του Γκιουλέν και περισσότεροι από 150.000 έχασαν τις δουλειές με την ίδια υποψία.