Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Τζον Κέρι στη Βαγδάτη

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Τζον Κέρι στη Βαγδάτη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIS, Tζον Κέρι, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράκ, Νούρι αλ Μαλίκι, Τζεν Ψάκη,

Στη Βαγδάτη κατέφθασε αιφνιδιαστικά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, επιβεβαιώνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης στην περιοχή, που επιδεινώνεται ραγδαία και με ταχύτατους ρυθμούς, καθώς οι τζιχαντιστές αντάρτες προελαύνουν στην χώρα, θέτοντας υπό τον έλεγχό τους ολοένα και περισσότερες ιρακινές πόλεις.

Σκοπός της επίσκεψης του Κέρι, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι, είναι «να πιέσει την ιρακινή ηγεσία να σχηματίσει το συντομότερο δυνατόν μία κυβέρνηση που θα αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα των Ιρακινών».

Μία ημέρα πριν, ο Τζον Κέρι είχε καλέσει από το Κάιρο «σε υπέρβαση του σεκταρισμού και σχηματισμό μίας κυβέρνησης ενωμένης στην αποφασιστικότητα να λύσει τα προβλήματα της χώρας».

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον σιίτη ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι και με ανώτατα πολιτικά στελέχη της σουνιτικής και κουρδικής κοινότητας. Ιδιαίτερα η συνάντηση με τον Μαλίκι δεν θα είναι εύκολη, καθώς η Ουάσινγκτον έχει αφήσει να εννοηθεί ακόμη και ότι θα προτιμούσε παραίτησή του.

Δεδομένο θεωρείται ότι ο Τζον Κέρι θα συζητήσει επίσης και το ζήτημα της αμερικανικής συνδρομής στη μάχη κατά της ISIS, οι δυνάμεις της οποίας έχουν επεκταθεί επικίνδυνα και έχουν φτάσει να απειλούν ακόμη και την περιφέρεια της πρωτεύουσας.

Η κυβέρνηση Μαλίκι είχε καλέσει μάλιστα την Ουάσινγκτον να την συνδράμει με αεροπορικές επιδρομές, κάτι για το οποίο δεν έχει ληφθεί προς το παρόν απόφαση.

Σχετικά άρθρα