Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Βουλγαρία ανακαλεί τον πρέσβη της στη Ρωσία – Διαφωνεί ο πρόεδρος Ράντεφ

Η Βουλγαρία ανακαλεί τον πρέσβη της στη Ρωσία – Διαφωνεί ο πρόεδρος Ράντεφ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τον πρέσβη της στη Μόσχα Μπόικο Κότσεφ ανακάλεσε αίφνης η Βουλγαρία, σε μια κίνηση που συνδέθηκε με τη δηλητηρίαση, στη Βρετανία, του πρώην πράκτορα Σκριπάλ και της κόρης του. Η ανάκληση «για διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση» έγινε με απόφαση του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ και προκάλεσε αντιδράσεις εκ μέρους μέρους του προέδρου της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ και πολιτικών δυνάμεων.

Σχολιάζοντας την απόφαση ο επικεφαλής του βουλγαρικού κράτους είπε ότι αυτή εμπίπτει στις αρμοδιότητες της κυβέρνησης, η οποία, όπως τόνισε, θα πρέπει να παρουσιάσει τα κίνητρα.

«Αυτό είναι ένα βήμα για το οποίο η κυβέρνηση δεν συντονίστηκε μαζί μου», δήλωσε ο κ. Ράντεφ, σχολιάζοντας ότι η αλληλεγγύη είναι μια σημαντική αρχή, αλλά δεν πρέπει να είναι τυφλή. Πρόσθεσε, δε, ότι μια τόσο σοβαρή υπόθεση απαιτεί αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία.

Σε ερώτηση για το εάν αναμένει να απελαθούν από τη Βουλγαρία Ρώσοι διπλωμάτες, ο πρόεδρος Ράντεφ δήλωσε ότι δεν μπορεί να κάνει εικασίες και ότι εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει προς αυτήν την κατεύθυνση, θα πρέπει να παράσχει τεκμηρίωση.

Ερωτηθείς, τέλος, για τη θέση της Βουλγαρίας, σχετικά με την υπόθεση Σκριπάλ, την οποία οι εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού θεωρούν ισορροπημένη, ο πρόεδρος δήλωσε σύμφωνος με αυτήν την εκτίμηση.

Ο γραμματέας του κεντροαριστερού Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Κριστιάν Βιγκένιν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κοινοβουλευτική του ομάδα ζητάει στη Βουλή από τον πρωθυπουργό εξηγήσεις γιατί ανακλήθηκε ο Βούλγαρος πρέσβης στη Μόσχα.

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση δεν έχει εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους προέβη στην ανάκληση, αλλά στη Σόφια ντόπιοι και ξένοι παρατηρητές θεωρούν βέβαιο ότι σχετίζεται με την υπόθεση της δηλητηρίασης του πρώην Ρώσου πράκτορα.

Σχετικά άρθρα