Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στο Πακιστάν για 4 ημέρες η Μαλάλα, 6 χρόνια μετά την απόπειρα δολοφονίας από τους Ταλιμπάν

Στο Πακιστάν για 4 ημέρες η Μαλάλα, 6 χρόνια μετά την απόπειρα δολοφονίας από τους Ταλιμπάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βραβείο Νόμπελ, Ισλαμιστές, Μαλάλα, Πακιστάν, Πακιστανοί, Ταλιμπάν, Τζιχαντιστές,

Η νομπελίστρια Μαλάλα Γιουσαφζάι επέστρεψε σήμερα Πέμπτη στην πατρίδα της, το Πακιστάν, για πρώτη φορά από το 2012, όταν την είχαν πυροβολήσει πακιστανοί Ταλιμπάν διότι αγωνιζόταν για τη μόρφωση των κοριτσιών.

Ο πακιστανικός τηλεοπτικός σταθμός Geo TV μετέδωσε πλάνα από την άφιξη της Γιουσαφζάι στο Πακιστάν, για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια, και την αποχώρησή της από το διεθνές αεροδρόμιο του Ισλαμαμπάντ με ισχυρή αστυνομική συνοδεία.

Στα 17 της, η Γιουσαφζάι έγινε η νεότερη κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης το 2014 για τις προσπάθειές της να προωθήσει την εκπαίδευση.

Στα 20 της χρόνια σήμερα, επέστρεψε στην πατρίδα της για πρώτη φορά αφότου μασκοφορεμένοι ένοπλοι σταμάτησαν το λεωφορείο που την μετέφερε στο σπίτι της, επιβιβάστηκαν σε αυτό και την πυροβόλησαν στο κεφάλι.

Την περασμένη εβδομάδα, σε ανάρτησή της στο Twitter, η Γιουσαφζάι δεν έκρυψε τη νοσταλγία της για τη χώρα της.

«Σήμερα θυμάμαι όμορφες στιγμές από την πατρίδα, όταν παίζαμε κρίκετ στις ταράτσες, όταν τραγουδάγαμε τον εθνικό ύμνο στο σχολείο. Χαρούμενη Ημέρα του Πακιστάν!», είχε γράψει την 23η Μαρτίου.

Η Γιουσαφζάι, που επέζησε από την επίθεση, μεταφέρθηκε αεροπορικώς στο εξωτερικό για να υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις.

Οι πακιστανοί Ταλιμπάν, που κατείχαν την γενέτειρα της Γιουσαφζάι στην Κοιλάδα Σαβάτ ωσότου απωθήθηκαν από τον στρατό το 2009, ανέλαβαν αργότερα την ευθύνη για την επίθεση εναντίον της έφηβης.

Οι Ταλιμπάν είχαν κλείσει τα σχολεία θηλέων κι επέβαλαν μια ακραία ερμηνεία της σαρίας, του ισλαμικού νόμου, όταν έλεγχαν την περιοχή.

Οι λεπτομέρειες του ταξιδιού της κρατήθηκαν μυστικές για λόγους ασφαλείας, εξήγησε κυβερνητικός αξιωματούχος. Η Γιουσαφζάι αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Σαχίντ Χακάν Αμπάσι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Πακιστάν, που αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις ημέρες.

Καθώς δεν ήταν δυνατόν να επιστρέψει στο Πακιστάν αφότου ανέρρωσε, οι γονείς της Γιουσαφζάι αποφάσισαν να παραμείνουν στο Μπέρμιγχαμ, στη Βρετανία.

Η νεαρή έχει δημιουργήσει το Ταμείο Μαλάλα και υποστηρίζει οργανώσεις που προωθούν το δικαίωμα στην εκπαίδευση των παιδιών κι ιδίως των κοριτσιών στο Πακιστάν, τη Νιγηρία, την Ιορδανία, τη Συρία και την Κένυα.

Σπουδάζει οικονομικά, φιλοσοφία και πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από πέρυσι.

Σχετικά άρθρα