Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Spiegel: Τρίζει ο θρόνος της Βασίλισσας… Μέρκελ

Spiegel: Τρίζει ο θρόνος της Βασίλισσας… Μέρκελ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άνγκελα Μέρκελ, Γερμανία, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ,

«Ρουά στη βασίλισσα» Άνγκελα Μέρκελ είναι ο τίτλος εκτενούς άρθρου στην έντυπη έκδοση του SPIEGEL.

Ακόμη δεν έχει κριθεί η παρτίδα, αλλά SPD και πολλοί ευρωπαίοι εταίροι είναι έτοιμοι να πλήξουν τη δύναμή της.

Το άρθρο επικεντρώνεται στις προσπάθειες αποδυνάμωσης της γερμανίδας καγκελαρίου στην ΕΕ κυρίως λόγω της πολιτικής λιτότητας, στην οποία εμμένει.

Όπως υποστηρίζει το άρθρο, στην προσπάθεια αυτή συμβάλουν εκτός από το τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και ο αντικαγκελάριος και πρόεδρος του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Όπως αναφέρει το άρθρο οι προεργασίες για τη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής του αντικαγκελαρίου και πρόεδρου των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ξεκίνησαν πριν από μήνες.

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας ήταν η διατύπωση διακριτών σοσιαλδημοκρατικών θέσεων.

Το αποτέλεσμα αυτών των διεργασιών “διαβάζεται” στην απόσταση από την πολιτική λιτότητας που τηρεί το SPD έναντι του κυβερνητικού του εταίρου και που ταυτίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη γαλλική και την ιταλική κυβέρνηση, οι οποίες δίνουν προτεραιότητα σε μια ποιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική με στόχο την προώθηση της ανάπτυξης.

Όπως γράφει το περιοδικό, αιτιολογώντας τη στάση του ο πρόεδρος του SPD υποστήριξε κεκλεισμένων των θυρών ότι βλέπει τον εαυτό του ως «μεσολαβητή» ανάμεσα στην καγκελάριο και στις χώρες που έχουν «κουραστεί» από το τη γερμανική πολιτική της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας. Παράλληλα όμως ο Ζ. Γκάμπριελ παραδέχεται ότι δεν θα τον ενοχλούσε, εάν κατά αυτόν τον τρόπο πλήττονταν η ισχυρή θέση της καγκελάριου.

Όπως υποστηρίζει το SPIEGEL ήδη έχει ξεκινήσει μια αθόρυβη διαδικασία αποδόμησης της ισχύος της Άγκελα Μέρκελ στην ΕΕ.

Την πόρτα άνοιξε η ίδια αποδεχόμενη τη στήριξη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ως νέου πρόεδρου της Κομισιόν, ενός πολιτικού ο οποίος ουδέποτε ήταν σκληρός υποστηρικτής της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Εξ ου και οι προσπάθειες της καγκελαρίου να διατυπωθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ένα στενό πλαίσιο στόχων στο οποίο θα κινηθεί η Κομισιόν τα επόμενα πέντε χρόνια.

Όπως γράφει το άρθρο στην έρευνα, στην οποία συμμετείχαν εννέα συντάκτες του περιοδικού, η ισχυρή θέση της καγκελαρίου αμφισβητείται και από τους συναδέλφους της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και όχι μόνο από τις χώρες του Νότου.

Όλο και περισσότεροι εκφράζουν τη άποψη ότι η «Μέρκελ έχει γίνει πάρα πολύ ισχυρή».

Ελληνική υπηρεσία Deutsche Welle
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Υπεύθ. Σύνταξης Ειρήνη Αναστασοπούλου

Σχετικά άρθρα