Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ρωσική Στρατονομία παρέδωσε στους Τούρκους την πόλη Τελ Ριφάτ στη βορειοδυτική Συρία

Η Ρωσική Στρατονομία παρέδωσε στους Τούρκους την πόλη Τελ Ριφάτ στη βορειοδυτική Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), Εφρίν, Ισλαμιστές, Κλάδος Ελαίας - Στρατιωτική Επιχείρηση, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Ρωσία, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τελ Ριφάτ, Τζαΐς Αλ Θουγάρ, Τζιχαντιστές, Χαλέπι,

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δίχως μάχη κατάληψη της πόλης Τελ Ριφάτ στη βορειοδυτική Συρία από τον τουρκικό στρατό και τους μισθοφόρους του τζιχαντιστές.

Πληροφορίες από τοπικά ΜΜΕ και μιντιακούς ακτιβιστές συμφωνούν ότι η Άγκυρα προχώρησε στην κατάληψη της Τελ Ριφάτ, που τελούσε μέχρι το πρωί της Τρίτης υπό τον έλεγχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), της κυβέρνησης της Συρίας συν μιας μικρής φρουράς Ρώσων Στρατονόμων, ύστερα από συμφωνία με τη Μόσχα.

Βέβαιο είναι -μέχρι στιγμής- ότι ο τουρκικός στρατός κατέλαβε το αεροδρόμιο Μινάγκ, που βρίσκεται βορειοδυτικά της Τελ Ριφάτ και ότι τα τουρκικά στρατεύματα εισήλθαν στην πόλη.

Στην Τελ Ριφάτ ήταν αναπτυγμένες μέχρι και το πρωί της Τρίτης 27 Μαρτίου δυνάμεις της ρωσικής Στρατονομίας.

Που σημαίνει ότι η πόλη τελούσε στην ουσία υπό ρωσική προστασία και ότι δεν υπήρχαν σε αυτήν «τρομοκράτες» να εκδιωχθούν.

Εκτός εάν οι Ρώσοι παραδίδοντάς την στον Ερντογάν αναγνώρισαν ότι συνυπήρχαν με «τρομοκράτες».

Εκτός από τους Ρώσους, στην Τελ Ριφάτ ήταν αναπτυγμένες δυνάμεις του «Στρατού Επαναστατών» (Τζαΐς Αλ Θουγάρ), μιας δημοκρατικής συριακής ένοπλης οργάνωσης που συμμετέχει ως συνιστώσα στις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Η Τζαΐς Αλ Θουγάρ δεν είναι κουρδική. Τα μέλη της προέρχονται από όλες τις εθνοτικές ομάδες της Συρίας.

Επίσης, λέγεται ότι στην πόλη υπήρχαν και άνδρες της κυβερνητικής συριακής Εθνοφυλακής.

Η είδηση που μεταδίδεται επιτακτικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ότι οι Ρώσοι Στρατονόμοι παρέδωσαν την πόλη στους Τούρκους, αφού προφανώς προηγουμένως είχε αποχωρήσει η συνιστώσα των SDF.

Τονίζεται ακόμα ότι η πόλη ουσιαστικά τελούσε υπό τον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης.

Πολλοί κατηγορούν τους Ρώσους ότι παρέδωσαν μια κυβερνητική πόλη στους Τούρκους.

Και φιλοκυβερνητικοί μιντιακοί ακτιβιστές εκφράζουν την αγανάκτησή τους ενάντια στη Ρωσία.

Πολεμικό ιστορικό της Τελ Ριφάτ

Στις αρχές του καλοκαιριού του 2012, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την Τελ Ριφάτ ύστερα από μάχες με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA).

Όταν οι ισλαμιστές του FSA κατέλαβαν την πόλη κατάργησαν τις συριακές Αρχές και εγκαθίδρυσαν στη θέση τους ένα συμβούλιο αποτελούμενο από ισλαμιστές θεολόγους, ισλαμιστές δικαστές και πρώην αξιωματικούς του στρατού που είχαν αποσκιρτήσει στους εξεγερμένους. Η πόλη τέθηκε υπό την ισχύ του ισλαμικού νόμου της Σαρία.

Τον Νοέμβριο του 2013 η πόλη ελεγχόταν από το Ισλαμικό Κράτος.

Τον Ιανουάριο του 2014 το Ισλαμικό Κράτος αποσύρθηκε και η Τελ Ριφάτ πέρασε στον έλεγχο του Ισλαμικού Μετώπου.

Στις 16 Φεβρουαρίου 2016 η πόλη καταλήφθηκε από τον Στρατό Επαναστατών (Τζαΐς Αλ Θουγάρ), συνιστώσα των υπό κουρδική διοίκηση Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και σύμμαχο των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

Στις 27 Μαρτίου 2018 οι Ρώσοι παρέδωσαν την πόλη στον τουρκικό στρατό.

Πολεμικός χάρτης βορειοδυτικής Συρίας: Με γαλάζιο χρώμα απεικονίζονται τα τουρκοκρατούμενα εδάφη. Με κίτρινο τα υπό κουρδικό έλεγχο. Με κόκκινο είναι η κυβέρνηση. Με πράσινο ανοιχτό άλλοι φιλότουρκοι ισλαμιστές και με πράσινο σκούρο η Συριακή Αλ Κάιντα.

Σχετικά άρθρα