Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Χαστούκι” Ε.Ε. σε Ερντογάν: Τον εγκαλούν για Αιγαίο, κυπριακή ΑΟΖ και Έλληνες στρατιωτικούς

“Χαστούκι” Ε.Ε. σε Ερντογάν: Τον εγκαλούν για Αιγαίο, κυπριακή ΑΟΖ και Έλληνες στρατιωτικούς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άγγελος Μητρετώδης, Αιγαίο Πέλαγος, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Βουλγαρία, Δημήτρης Κουκλατζής, Έβρος, Ελληνικός Στρατός, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Κύπρος, Νησιά Αιγαίου, Ντόναλντ Τουσκ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,

Τις σοβαρές ανησυχίες για της ενέργειες της Τουρκίας σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο αλλά και για την παρατεινόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτών εκφράζει η Ε.Ε.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας, στην Βάρνα της Βουλγαρίας, παρόντος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έθεσε στο τραπέζι τις σοβαρές ανησυχίες της ΕΕ για τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Αγκυρας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, καθώς και για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη.

Παράλληλα, ο κ. Τουσκ επεσήμανε ότι η ΕΕ στέκεται «ενωμένη» πίσω από την Κύπρο ως προς το δικαίωμά της να εξερευνήσει και να εξορύξει φυσικές πηγές ενέργειας στην ΑΟΖ της.

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε την ανησυχία της για τις ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία και ειδικά στην Εφρίν, για την κλιμάκωση της έντασης και τον εκτοπισμό πληθυσμού.

Σημείωσε δε ότι πρέπει να αποφευχθεί με ευθύνη της Τουρκίας να προστατεύσει τον πληθυσμό και να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή.

Ερντογάν: Εμείς κρατήσαμε τις υποσχέσεις μας

Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε μεταξύ άλλων πως η Τουρκία κράτησε τις υποσχέσεις της τόσο σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας όσο και στο θέμα της προσφυγικής κρίσης. Συζητήσαμε την εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ, καθώς μέχρι αυτή τη στιγμή έχουμε λάβει 1,8 δισ. ευρώ και ευελπιστούμε ότι τα 3 δισ. θα δοθούν.

Ο Ερντογάν είπε ότι ελπίζει πως οι δύο πλευρές έχουν αφήσει πίσω τους τη δύσκολη περίοδο των κακών σχέσεων. Τόνισε ότι αναμένει από τις Βρυξέλλες στήριξη και όχι επικρίσεις, στον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας.

Αναφερόμενος στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, είπε ότι θα ήταν «μεγάλο λάθος» να μείνει η χώρα του εκτός της διεύρυνσης.Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συμπεριληφθούν ισότιμα σε ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο

Γιούνκερ: Nα αφεθούν ελεύθεροι πριν από το Πάσχα οι δύο στρατιωτικοί

Την επανεξέταση του ζητήματος κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, ζήτησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στην επίσημη συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Ε.Ε. – Τουρκίας, στη Βάρνα.

«Ελπίζω ότι αυτό το θέμα θα τελειώσει πριν το Πάσχα, με δίκαιο τρόπο», σημείωσε ο κ. Γιούνκερ.Παράλληλα, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι είναι «απαραίτητο» για την Τουρκία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Επιπλέον, δήλωσε ότι θα ήθελε η Τουρκία να αποτελέσει έναν πραγματικό στρατηγικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσθέτοντας ότι η Ε.Ε. και η Τουρκία χρειάζεται να έχουν έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο, έχουν πολλά κοινά συμφέροντα, αλλά και κοινές προκλήσεις στις οποίες χρειάζεται να εργαστούν μαζί.

Σχετικά άρθρα