Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Μακρόν ζήτησε από τον Ερντογάν να επιτραπεί η ανθρωπιστική βοήθεια στην Εφρίν

Ο Μακρόν ζήτησε από τον Ερντογάν να επιτραπεί η ανθρωπιστική βοήθεια στην Εφρίν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Εμανουέλ Μακρόν, Εφρίν, Ισλαμιστές, Κλάδος Ελαίας - Στρατιωτική Επιχείρηση, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Πρόσφυγες, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χαλέπι,

Την «ανησυχία» του για την επέμβαση της Τουρκίας στον κουρδικό θύλακα της Εφρίν στη βορειοδυτική Συρία εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, στάθηκε στην ανάγκη να επιτραπεί η πλήρης πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Άγκυρα εξαπέλυσε στις 20 Ιανουαρίου τη στρατιωτική επιχείρηση-εισβολή «Κλάδος Ελαίας», συνεπικουρούμενη από συμμορίες τζιχαντιστών, εναντίον των σοσιαλιστών Κούρδων μαχητών των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της κυρίως συνιστώσας των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), που θεωρούνται ο αξιόπιστος εταίρος του Διεθνούς Συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Η τουρκική εισβολή στην Εφρίν κατέστη δυνατή ύστερα από συμφωνία της Άγκυρας με τη Μόσχα και την Τεχεράνη.

Από την Κυριακή 18 Μαρτίου, οπότε και οι Τούρκοι με τους τζιχαντιστές μισθοφόρους τους κατέλαβαν την πόλη της Εφρίν, την οποία εκκένωσαν οι YPG για να αποφευχθεί μακελειό μεταξύ των αμάχων, 200.000 κάτοικοι του κουρδικού θύλακα έχουν γίνει πρόσφυγες μέσα στη Συρία για να γλιτώσουν από την τουρκική κατοχή.

Οι άνθρωποι αυτοί δεν λαμβάνουν καμία ανθρωπιστική βοήθεια, εκτός από τον Ερυθρό Σταυρό, με τους περισσότερους να κοιμούνται στην ύπαιθρο.

Την ίδια ώρα έχει ξεκινήσει εποικισμός της Εφρίν με οικογένειες τζιχαντιστών που εκκενώνονται από τα ανατολικά προάστια της Δαμασκού.

Σχετικά άρθρα