Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Τούρκοι βομβάρδισαν τον τάφο του Αγίου Μάρωνα στη Συρία – «Οι Μογγόλοι είχαν σεβαστεί το μνημείο»

Οι Τούρκοι βομβάρδισαν τον τάφο του Αγίου Μάρωνα στη Συρία – «Οι Μογγόλοι είχαν σεβαστεί το μνημείο»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για UNESCO, Αεροπορικές Επιδρομές, Αρχαιολογία, Εφρίν, Ισλαμιστές, Κλάδος Ελαίας - Στρατιωτική Επιχείρηση, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μαρωνίτες Χριστιανοί, Συρία, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χαλέπι, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε ένα χριστιανικό αρχαιολογικό χώρο που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, την ώρα που οι δυνάμεις της Άγκυρας διεξάγουν επίθεση στη βορειοδυτική Συρία εναντίον του κουρδικού θύλακα της Εφρίν, ανέφεραν την Παρασκευή οι συριακές Αρχές.

«Ο χώρος αυτός αποτελεί μία από τις ωραιότερες σελίδες της ιστορίας του χριστιανισμού.

»Στεγάζει τρεις εκκλησίες, ένα μοναστήρι και έναν πύργο πέντε μέτρων.

»Ούτε οι Μογγόλοι δεν το είχαν κάνει», τόνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μααμούν Αμπντούλ Καρίμ, πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων.

Συγκεκριμένα, οι βομβαρδισμοί που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης «από τουρκικά αεροπλάνα» είχαν στόχο «την τοποθεσία του Μπραντ, που βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ. από την πόλη Εφρίν και από το 2011 περιλαμβάνεται στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς», ανέφερε στην ιστοσελίδα της η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Μουσείων στη Συρία (DGAM).

Τα πλήγματα προκάλεσαν «την καταστροφή πολλών σημαντικών αρχαιολογικών κτισμάτων» και ανάμεσα στις δομές που επλήγησαν περιλαμβάνονται «ο τάφος του Αγίου Μάρωνα, προστάτη της χριστιανικής Εκκλησίας των Μαρωνιτών, και η εκκλησία Άγιος Ιουλιανός, στην οποία βρίσκεται αυτός ο τάφος», σύμφωνα με τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων Μαχμούντ Χαμούντ.

Πρόκειται για «μία από τις παλαιότερες χριστιανικές εκκλησίες στον κόσμο», καθώς έχει ανεγερθεί γύρω στα τέλη του 4ου αιώνα, διευκρίνισε.

Εκτός από τον τάφο του Άγιου Μάρωνα, που ανακαλύφθηκε το 2002 από Γάλλους αρχαιολόγους, η αρχαία πόλη Μπραντ περιλαμβάνει πολλά χριστιανικά ερείπια που χρονολογούνται από τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή περίοδο.

Οι Μαρωνίτες Χριστιανοί αποτελούν την πολυπληθέστερη χριστιανική Εκκλησία στον Λίβανο και υπάγονται στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Παγκοσμίως οι πιστοί αυτής της Εκκλησίας αριθμούν 3.198.600 ανθρώπους.

Πρόκειται για τον δεύτερο σημαντικό αρχαιολογικό χώρο που βομβαρδίζουν οι Τούρκοι. Στα τέλη Ιανουαρίου είχαν πλήξει έναν αρχαίο ναό των Χετταίων στην Εφρίν που θεωρείται «πρότυπο» για τον Ναό του Σολομώντα, όπως περιγράφεται στην Παλαιά Διαθήκη.

Διαβάστε εδώ: Οι Τούρκοι βομβάρδισαν και ισοπέδωσαν αρχαίο ναό 3.300 ετών στην Αΐν Νταρά της Εφρίν (φωτο)

Σχετικά άρθρα