Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Τσαβούσογλου έκανε σαφές ότι η Τουρκία σκοπεύει να καταλάβει όλη τη βόρεια Συρία

Ο Τσαβούσογλου έκανε σαφές ότι η Τουρκία σκοπεύει να καταλάβει όλη τη βόρεια Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισλαμιστές, Κλάδος Ελαίας - Στρατιωτική Επιχείρηση, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μανμπίτζ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τουρκία, Τουρκικός Εθνικός Όρκος - Όρκος του Έθνους, Χαλέπι,

Μια αποχώρηση των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) από την πόλη της Μανμπίτζ στη βορειοδυτική Συρία «δεν θα είναι αρκετή», δήλωσε την Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τον ομόλογό του της αφρικανικής χώρας Λεσότο στην Άγκυρα.

«Δεν θα είναι αρκετό για το YPG να αποχωρήσει από τη Μανμπίτζ. Θα ακολουθήσουν και άλλες πόλεις μετά τη Μανμπίτζ», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ επαναλαμβάνοντας τις εξαγγελίες Ερντογάν ότι στόχος της Τουρκίας είναι η κατάληψη όλης της βόρειας Συρίας, δηλαδή των εδαφών της Ροζάβα όπως αποκαλείται το συριακό Κουρδιστάν.

Ωστόσο, μετά το άδειασμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον εκπρόσωπο της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, που είχε ισχυριστεί ψευδώς ότι Ηνωμένες Πολιτείες και Τουρκία είχαν καταλήξει σε συμφωνία για τη Μανμπίτζ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κάποια συμφωνία με τις ΗΠΑ (για τη Μανμπίτζ) αλλά «μια κατανόηση» στη σταθεροποίηση της Μανμπίτζ και των εδαφών ανατολικά του Ευφράτη.

Προφανώς και οι Τούρκοι συνεχίζουν να ψεύδονται. Στα υπό κουρδικό έλεγχο εδάφη στη βόρεια Συρία έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αμερικανικές δυνάμεις, ενώ οι Κούρδοι έχουν παραχωρήσει τουλάχιστον είκοσι βάσεις στους Αμερικανούς και ένα αεροδρόμιο.

Η όρεξη της Τουρκίας άνοιξε μετά την κατάληψη της Εφρίν -μια επιχείριση που κατορθώθηκε χάρη στην υποστήριξη της Ρωσίας- και τώρα θέλει να καταλάβει όλη τη βόρεια Συρία και το βορειοδυτικό Ιράκ. Τα εδάφη που θέλει η Τουρκία είναι τα κουρδικά εδάφη σε Συρία και Ιράκ.

Το καθεστώς Ερντογάν θεωρεί ότι μπορεί να αποφύγει τον φημολογούμενο διαμελισμό της Τουρκίας, εξαιτίας μιας κουρδικής ανεξαρτησίας, καταλαμβάνοντας ολόκληρο το Κουρδιστάν.

Οι εδαφικές διεκδικήσεις της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή -που αναθεωρούν και τη Συνθήκη της Λωζάνης- ταυτίζονται με τον «Όρκο του Έθνους» (Misak-ı Millî).

Ως τουρκικός «Όρκος του Έθνους» αποκαλούνται οι έξι αποφάσεις που έλαβε το τελευταίο οθωμανικό κοινοβούλιο το 1920.

Σύμφωνα με αυτές, οι εδαφικές κόκκινες γραμμές της Τουρκίας περιλαμβάνουν τη Δυτική Θράκη (Ελλάδα), την Κύπρο, τα Δωδεκάνησα (Ελλάδα), την επαρχία του Χαλεπιού (Συρία), την επαρχία της Ράκκα (Συρία), την επαρχία της Λαττάκειας (Συρία), την επαρχία της Μοσούλης (Ιράκ) και τη Γεωργία.

Στον ακόλουθο χάρτη βλέπετε τα εδάφη του τουρκικού «Όρκου του Έθνους», τα οποία είναι ακριβώς τα ίδια με ό,τι διεκδικεί ο Ερντογάν αυτή τη στιγμή:

Σχετικά άρθρα