Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Χαστούκι» ΟΗΕ στην Τουρκία για τα ανθρώπινα δικαιώματα – Οργισμένη αντίδραση Άγκυρας

«Χαστούκι» ΟΗΕ στην Τουρκία για τα ανθρώπινα δικαιώματα – Οργισμένη αντίδραση Άγκυρας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανθρώπινα Δικαιώματα, Βασανιστήρια, Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Πραξικόπημα Τουρκία, Τουρκία, Φετουλάχ Γκιουλέν, Φυλακές,

Η παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία, που επιβλήθηκε μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, οδήγησε σε «σοβαρές» παραβιάσεις των δικαιωμάτων «εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων», ορισμένοι από τους οποίους υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια, ανέφερε ο ΟΗΕ.

«Οι τακτικές παρατάσεις της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία οδήγησαν σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων», αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην έκθεσή της για την κατάσταση το 2017.

Στις παραβιάσεις περιλαμβάνονται τα βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης, οι αυθαίρετες κρατήσεις, η αυθαίρετη στέρηση του δικαιώματος στην εργασία και της ελευθερίας κυκλοφορίας ή ακόμη οι προσβολές της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και της έκφρασης, σύμφωνα με την έκθεση.

Στη νοτιοανατολική Τουρκία «μαζικές και σοβαρές» παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξακολουθούσαν να διαπράττονται από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Περιελάμβαναν φόνους, βασανιστήρια, υπερβολική χρήση βίας και καταστροφή σπιτιών και της κουρδικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Τουρκία πρέπει να «άρει τάχιστα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να αποκαταστήσει την κανονική λειτουργία των θεσμών και του κράτους δικαίου», αναφέρεται στην 28σέλιδη έκθεση.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιβλήθηκε στην Τουρκία μερικές ημέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, την ευθύνη για την οποία επιρρίπτουν οι αρχές στον ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και αρνείται κάθε ανάμιξη.

«Οι αριθμοί είναι απίστευτοι: σχεδόν 160.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί κατά τους 18 μήνες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης∙ 152.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απολυθεί, πολλοί από τους οποίους με τρόπο εντελώς αυθαίρετο∙ εκπαιδευτικοί, δικαστές και δικηγόροι έχουν απολυθεί ή διώκονται∙ δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί∙ μέσα ενημέρωσης έχουν κλείσει και ιστότοποι έχουν μπλοκαριστεί», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Προκατειλημμένη και απαράδεκτη η έκθεση»

Η Τουρκία χαρακτήρισε «προκατειλημμένη» και «απαράδεκτη» την έκθεση.

Το κείμενο, «το οποίο περιέχει διαστρεβλωμένες, προκατειλημμένες και ανακριβείς πληροφορίες, είναι απαράδεκτο για την Τουρκία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι ο ΟΗΕ «περιφρονεί τις πολλαπλές τρομοκρατικές απειλές τις οποίες αντιμετωπίζει η Τουρκία» και επιτίθεται στον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν, εκτιμώντας ότι έχει «χάσει κάθε αντικειμενικότητα και αμεροληψία» όσον αφορά την Τουρκία.

«Το τελευταίο κείμενο που δημοσιοποίησε περιλαμβάνει αβάσιμους ισχυρισμούς που συνάδουν με την προπαγάνδα των τρομοκρατικών οργανώσεων. Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου ο κ. Ζέιντ κατηγορείται ότι ετοίμασε την έκθεση «σε συνεργασία με κύκλους που συνδέονται με τρομοκράτες».

Σχετικά άρθρα