Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πυρ και μανία ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ με το Συμβούλιο Ασφαλείας στο θέμα της Συρίας

Πυρ και μανία ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ με το Συμβούλιο Ασφαλείας στο θέμα της Συρίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν, Ισλαμιστές, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ, Συρία, Τζιχαντιστές,

Σφοδρές επικρίσεις κατά του Συμβουλίου Ασφαλείας διατύπωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να «υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αποτρέψει τις περαιτέρω απώλειες ζωών» καθώς ο πόλεμος στη Συρία μπαίνει στον όγδοο χρόνο του.

«Η συριακή σύρραξη έχει χαρακτηριστεί από την απόλυτη περιφρόνηση ακόμη και για τους πιο στοιχειώδεις κανόνες του δικαίου», ανέφερε ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν.

Υπενθύμισε παράλληλα ότι πολλοί από όσους προσπάθησαν να καταγράψουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία συνελήφθησαν, βασανίστηκαν ή φονεύτηκαν και πρόσθεσε: «Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν τίμησε τη θυσία αυτών των ηρώων σε όλη τη Συρία. Δεν ανέλαβε αποφασιστική δράση για να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και για να αποτρέψει τις περαιτέρω απώλειες ζωών».

Ο Ύπατος Αρμοστής έκανε τα σχόλια αυτά στη διάρκεια μιας άτυπης συνάντησης στα Ηνωμένα Έθνη, λίγη ώρα αφότου η επίσημη ενημέρωση που σχεδίαζε να κάνει σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας εμποδίστηκε από τη Ρωσία, η οποία αξίωσε να γίνει ψηφοφορία επί της διαδικασίας.

Και τα 15 κράτη μέλη του Σ.Α. του ΟΗΕ ήταν παρόντα στην άτυπη συνάντηση.

Ο Ζέιντ στηλίτευσε ιδίως τη χρήση των βέτο από τις δυνάμεις που διαθέτουν το δικαίωμα αυτό στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να προστατεύσουν «τους δράστες εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου στη Συρία και αλλού» από τη δικαιοσύνη, φωτογραφίζοντας τη Ρωσία.

Το γεγονός πως το Σ.Α. δεν έχει καταφέρει «να προστατεύσει τις ζωές και τα δικαιώματα εκατομμυρίων ανθρώπων διαβρώνει όχι μόνο το έργο, αλλά και την ίδια τη νομιμοποίηση του ΟΗΕ», έκρινε ο Ύπατος Αρμοστής.

Σχετικά άρθρα