Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Την 1η Απριλίου ξεκινούν τα στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ-Ν. Κορέας

Την 1η Απριλίου ξεκινούν τα στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ-Ν. Κορέας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βόρεια Κορέα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κορεατική Χερσόνησος, Νότια Κορέα,

Tην 1η Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσουν τα ετήσια κοινά στρατιωτικά γυμνάσια των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας.

Η Σεούλ είχε γνωστοποιήσει τον Ιανουάριο πως συμφώνησε με την Ουάσιγκτον να αναβληθούν τα ετήσια γυμνάσια για να εξασφαλιστεί η ομαλή και ειρηνική διεξαγωγή των αγώνων.

Η Βόρεια και η Νότια Κορέα διεξήγαγαν τις πρώτες τους επίσημες διμερείς συνομιλίες των τελευταίων δύο και πλέον ετών πριν από τη διοργάνωση.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ είθισται να διεξάγουν δύο κύκλους στρατιωτικών γυμνασίων, αρχής γενομένης τον Μάρτιο, κάθε χρόνο.

Στα ευρείας κλίμακας γυμνάσια αυτά συμμετέχουν ως και 17.000 Αμερικανοί και 300.000 Νοτιοκορεάτες.

Αξιωματούχοι στη Σεούλ επισήμαναν πως παρότι η κλίμακα των γυμνασίων δεν θα αλλάξει, δεν θα πάρουν μέρος φέτος στις ασκήσεις πυρηνοκίνητα αμερικανικά αεροπλανοφόρα, ούτε στρατηγικά βομβαρδιστικά.

Η Βόρεια Κορέα, η οποία πάγια χαρακτηρίζει τα γυμνάσια αυτά γενική πρόβα εισβολής και πολέμου, έχει απειλήσει επανειλημμένα ότι θα προχωρήσει σε «αντίμετρα» εάν διεξαχθούν ξανά οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Ωστόσο μετά από τη συνάντηση που είχε με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας της Νότιας Κορέας δήλωσε πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν «αντιλαμβάνεται» ότι οι δύο στρατοί θα πρέπει να συνεχίσουν τις «συνηθισμένες» ασκήσεις τους και φέτος.

Πάντως η πιθανότητα τα γυμνάσια να προκαλέσουν νέα κλιμάκωση της έντασης δεν αποκλείεται, παρότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για την επικείμενη σύνοδο κορυφής Βόρειας Κορέας-Νότιας Κορέας και κατόπιν για μια συνάντηση ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Σχετικά άρθρα