Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έκθεση ΟΗΕ: Βιασμοί ανδρών, γυναικών και παιδιών στη Συρία ως «όπλο»

Έκθεση ΟΗΕ: Βιασμοί ανδρών, γυναικών και παιδιών στη Συρία ως «όπλο»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αλ Κάιντα, Αλ Νούσρα, Βιασμός, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Ομαδικός Βιασμός, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Συρία, Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS), Τζαμπχάτ Φάτεχ Αλ Σαμ, Τζιχαντιστές,

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και οι συμμαχικές τους πολιτοφυλακές έχουν πραγματοποιήσει βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον γυναικών, κοριτσιών και ανδρών στο πλαίσιο μιας εκστρατείας για την τιμωρία κοινοτήτων που στηρίζουν την ισλαμική αντιπολίτευση και οι πράξεις αυτές αποτελούν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ανακοίνωσαν την Πέμπτη ερευνητές του ΟΗΕ.

Στην έκθεσή τους, οι ερευνητές διαπιστώνουν επίσης πως και οι αντιπολιτευόμενες ισλαμιστικές οργανώσεις στον παρατεταμένο συριακό εμφύλιο πόλεμο έχουν επίσης διαπράξει εγκλήματα σεξουαλικής βίας και βασανιστηρίων, αν και αυτά είναι «σημαντικά λιγότερο συχνά».

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης πως το Ισλαμικό Κράτος και άλλες ένοπλες εξτρεμιστικές οργανώσεις εκτέλεσαν γυναίκες, άνδρες και παιδιά με κατηγορίες για μοιχεία, εξανάγκασαν κορίτσια να παντρευτούν και καταδίωξαν ομοφυλοφίλους.

Η 29σέλιδη έκθεση της Επιτροπής Έρευνας του ΟΗΕ, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα καθώς η Συρία εισέρχεται σήμερα στο όγδοο έτος του πολέμου, βασίζεται σε 454 συνεντεύξεις με επιζώντες, συγγενείς, αυτόπτες μάρτυρες, λιποτάκτες, δικηγόρους και ιατρικό προσωπικό.

Κυβερνητικές δυνάμεις βίασαν αμάχους και των δύο φύλων στη διάρκεια ερευνών σε σπίτια και χερσαίων επιχειρήσεων στα πρώτα στάδια της σύγκρουσης και αργότερα σε φυλάκια ελέγχου και σε κρατητήρια, αναφέρουν οι ερευνητές. Το νεώτερο γνωστό θύμα είναι ένα κορίτσι εννέα ετών.

«Βιασμοί γυναικών και κοριτσιών τεκμηριώνονται σε 20 παραρτήματα κυβερνητικών πολιτικών και στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών και βιασμοί ανδρών και αγοριών τεκμηριώνονται σε 15 παραρτήματα», αναφέρεται στην έκθεση των ερευνητών του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου.

Οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες με επικεφαλής τον Πάουλο Πινέιρο –ο οποίος έχει καταρτίσει από το 2011 απόρρητους καταλόγους υπόπτων– δεν κατονομάζουν μεμονωμένους δράστες, όμως λένε πως έχουν τεκμηριώσει «πολυάριθμες» περιπτώσεις βιασμών από υψηλόβαθμους αξιωματικούς.

Τα παραρτήματα των υπηρεσιών πληροφοριών, στα οποία έλαβαν χώρα βιασμοί, βρίσκονται στο Χαλέπι, την Ντεράα, τη Χομς, τη Χάμα και τη Δαμασκό.

Βιασμοί σημειώθηκαν επίσης στη στρατιωτική φυλακή της Σεντνάγια και στο παράρτημα της υπηρεσίας πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μεζέχ, αμφότερα κοντά στην πρωτεύουσα, αναφέρεται στην έκθεση.

«Σεξουαλική βία εναντίον θήλεων και αρρένων χρησιμοποιείται για να αποσπώνται ομολογίες και πληροφορίες, καθώς και ως τιμωρία και για να τρομοκρατηθούν αντιπολιτευόμενες κοινότητες», αναφέρεται στην έκθεση.

Τα θύματα αντιμετωπίζουν αισθήματα ντροπής, κατάθλιψη, ακράτεια, ανικανότητα και αποβολές, καθώς και την απόρριψη από τις οικογένειές τους, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι ερευνητές «δεν βρήκαν στοιχεία για συστηματική πρακτική» εκ μέρους των ενοπλων οργανώσεων να χρησιμοποιούν σεξουαλική βία για να εμπνέουν φόβο, όμως δήλωσαν πως τέτοια επεισόδια σημειώθηκαν στο πλαίσιο σεχταριστικών επιθέσεων ή επιθέσεων αντεκδίκησης.

Σε όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης στη Συρία, ερευνητές του ΟΗΕ έχουν γίνει αποδέκτες καταγγελιών ότι εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές οργανώσεις επιβάλλουν «μεσαιωνικές τιμωρίες σε άνδρες που κατηγορούνται για ομοφυλοφιλία».

Γυναίκες κατηγορούμενες για μοιχεία έχουν φονευθεί δια λιθοβολισμού από την ισλαμιστική οργάνωση Τζαμπάτ Φάτεχ Αλ Σαμ, ενώ τζιχαντιστές της συριακής Αλ Κάιντα, της πρώην Αλ Νούσρα, έχουν ρίξει ομοφυλόφιλους από ταράτσα κτιρίου, σύμφωνα με την έκθεση.

Σχετικά άρθρα