Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αμπάς Αραγτσί: «Εάν οι ΗΠΑ εγκαταλείψουν τη συμφωνία για τα πυρηνικά μας, θα την αφήσουμε και εμείς»

Αμπάς Αραγτσί: «Εάν οι ΗΠΑ εγκαταλείψουν τη συμφωνία για τα πυρηνικά μας, θα την αφήσουμε και εμείς»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράν, Μάικ Πόμπεο, Ντόναλντ Τραμπ, Πυρηνικά Όπλα, Πυρηνική Ενέργεια, Ρεξ Τίλερσον,

Η απόλυση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ δείχνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «αποφασισμένες να εγκαταλείψουν τη συμφωνία» για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δήλωσε ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών.

«Οι αλλαγές στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ έγιναν γι’ αυτόν τον σκοπό ή τουλάχιστον αυτός είναι ένας από τους λόγους», είπε ο Αμπάς Αραγτσί, σύμφωνα με το πρακτορείο ISNA, αναφερόμενος στην απόφαση του Ντ. Τραμπ να αντικαταστήσει τον Ρ. Τίλερσον με τον Μάικ Πομπέο, επικεφαλής της CIA και υπέρμαχο της «σκληρής γραμμής» έναντι της Τεχεράνης.

Ο κ. Τραμπ απέλυσε τον Ρ. Τίλερσον μέσω του Twitter την Τρίτη, σχολιάζοντας ότι ένα από τα θέματα για τα οποία διαφωνούσαν ήταν και εκείνο του Ιράν.

«Αν δείτε τη συμφωνία για τα ιρανικά πυρηνικά, εγώ πίστευα ότι είναι φρικτή, εκείνος πίστευε ότι ήταν εντάξει», ανέφερε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απειλεί με αποχώρηση της χώρας του τον Μάιο από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ ο κ. Τίλερσον είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της σε αυτήν.

Τον Ιανουάριο ο Αμερικανός πρόεδρος διατύπωσε και «τελεσίγραφο» προς τους Ευρωπαίους προκειμένου να συμφωνήσουν ώστε «να καλυφθούν τα τρομερά κενά» που υπάρχουν στο κείμενο της συμφωνίας.

Η Τεχεράνη επαναλαμβάνει συνεχώς ότι δεν τίθεται θέμα να αλλαχθεί ούτε ένα κόμμα από τη συμφωνία.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) επιβεβαίωσε στα τέλη Φεβρουαρίου ότι το Ιράν εξακολουθεί να τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν.

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκαταλείψουν τη συμφωνία, θα την εγκαταλείψουμε κι εμείς.

»Έχουμε πει στους Ευρωπαίους ότι, αν δεν μπορούν να κρατήσουν τις ΗΠΑ στη συμφωνία, το Ιράν θα την εγκαταλείψει επίσης», προειδοποίησε ο κ. Αραγτσί.

Σχετικά άρθρα