Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται από την ανάληψη της εξουσίας από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η παρέμβαση της πολιτικής στην καθημερινότητα των πολιτών είναι πανταχού παρούσα και συχνά δυσάρεστη. Ωστόσο υπάρχουν και οι ικανοποιημένοι.
Η 32χρονη Ιρμάκ πίνει τον καφέ της στο Νιζάντασι, μια προοδευτική γειτονιά της Κωνσταντινούπολης. Μένει μόνη της και κάθε πρωί που ξυπνάει σκέφτεται τι να φορέσει. Θα πρέπει να βάλει το «σωστό» ρούχο. Πιστεύει ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει αφαιρέσει ένα μεγάλο κομμάτι ελευθερίας και ασκεί σημαντικές πιέσεις στις γυναίκες.
Από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία ο Ταγίπ Ερντογάν, στις 14 Μαρτίου του 2003, η ανάμειξη της πολιτικής στην καθημερινότητα των πολιτών είναι μια πραγματικότητα, λέει. Οι γυναίκες έχουν πληγεί πιο άμεσα από αυτές τις παρεμβάσεις.
Οι δηλώσεις του Ερντογάν υπήρξαν συχνά προκλητικές. Δηλώσεις όπως για παράδειγμα, ότι οι γυναίκες θα πρέπει να αποκτούν τουλάχιστον τρία παιδιά, η καισαρική δεν είναι καλή, η άμβλωση είναι δολοφονία.
Ο Μπυλέντ Άριντς, αναπληρωτής Πρωθυπουργός από το 2009 μέχρι το 2011 είχε μάλιστα δηλώσει πως οι γυναίκες θα πρέπει να είναι ενάρετες και να μην γελάνε στον δρόμο.
Ο Μεχμέτ Μουεντσίνογλου, υπουργός Υγείας μέχρι το 2016, ισχυρίσθηκε πως οι γυναίκες θα πρέπει να ασχολούνται μόνο με τα παιδιά τους και να όχι με την καριέρα τους.
Η 34χρονη Σελίμ μένει στο Πέρα στην Κωνσταντινούπολη. «Μια κυβέρνηση που μιλάει έτσι για τις γυναίκες ενθαρρύνει τους άνδρες στη χρήση βίας και τότε δεν είναι κακό να βιάζεται μια γυναίκα ή να ξυλοκοπείται».
«Το εθνικό μας ποτό είναι το αϊράν»
Η καθημερινότητα των γυναικών δεν είναι ο μόνος τομέας παρέμβασης της κυβέρνησης στην ζωή των πολιτών. «Το εθνικό μας ποτό είναι το αϊράν» έχει δηλώσει επανειλημμένα ο Τούρκος Πρόεδρος.
Η πώληση αλκοολούχων ποτών απαγορεύθηκε στα σουπερμάρκετ και τα μικρά καταστήματα μετά τις 10 μ.μ. Επίσης απαγορεύθηκε η παρουσίαση αλκοολούχων ποτών σε ταινίες, βιντεοκλίπ και τις καθημερινές τηλεοπτικές σειρές. Ακόμη, εταιρείες εμπορίας αλκοολούχων ποτών δεν μπορούσαν να γίνουν χορηγοί σε φεστιβάλ και συναυλίες.
Ο 58χρονος Μπάκι επικρίνει την πολιτική Ερντογάν όσον αφορά το αλκοόλ. «Το αλκοόλ, τα τσιγάρα και η βενζίνη χρηματοδοτούν την Τουρκία» λέει. Η ζωή για τον ίδιο έχει γίνει πολύ ακριβή και γι αυτό σταμάτησε να οδηγεί αυτοκίνητο διότι δεν μπορεί πλέον να πληρώσει την ασφάλεια.
Υπάρχουν και οι ευχαριστημένοι αλλά..
Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980 εξεδόθησαν οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες δεν επιτρέπονταν να εργάζονται γυναίκες με μαντήλα στις δημόσιες υπηρεσίες. Για την 40χρονη Χιλάλ, η οποία είναι δημόσια υπάλληλος, η σημερινή κυβέρνηση είναι η καλύτερη που έχει ζήσει. «Παλαιότερα δεν μπορούσαμε να φοράμε μαντήλα. Τώρα μπορούμε. Δόξα τω Θεώ. Δεν μπορούσαμε να προσευχηθούμε και όταν το κάναμε είχαμε προβλήματα. Τώρα κανείς δεν ανακατεύεται».
Ο Αμπντουλά Σανίρ είναι τσαγκάρης στην περιοχή Εμινονού της Κωνσταντινούπολης. Ήρθε πριν από 22 χρόνια από το Μπινγκέλ. Σήμερα είναι παντρεμένος με δυο παιδιά. «Παλαιότερα υπήρχε μεγαλύτερη πίεση. Είμαι Κούρδος. Ψηφίζω AKP. Πρέπει κανείς να στηρίζει όλους αυτούς που είναι καλοί για τον λαό» λέει.
Ωστόσο άλλα μέλη μειονοτήτων, όπως ομάδες ομοφυλοφίλων και τρανσέξουαλ εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την πίεση που υφίστανται.
Τα προηγούμενα τρία χρόνια απαγορεύθηκαν πορείες τους και δέχθηκαν επιθέσεις από την αστυνομία. Εκτός αυτού ο κυβερνήτης της Άγκυρας απαγόρευσε θεατρικά έργα, συνεντεύξεις και εκθέσεις που πραγματεύονται ζητήματα σχετικά με ομοφυλόφιλους και τρανσέξουαλ. Ο λόγος που προφασίστηκε ήταν η «κοινωνική ευαισθησία».
Η Γιάνζετ είναι τρανσέξουαλ. Μετακόμισε από τα Άδανα στην Κωνσταντινούπολη. Μέχρι το 2007 ένιωθε άνετα στην μεγαλούπολη αλλά από το 2011 έπρεπε να αλλάξει τη ζωή της. «Οι τομείς στους οποίους μπορώ να εκφραστώ και να εργαστώ είναι όλο και πιο περιορισμένοι.
Η βία στην κοινωνία αυξάνεται. Τρία χρόνια σχεδόν δεν έχω βγει από το σπίτι. Αισθάνομαι μεγάλη πίεση και απέχω πολύ από το να πως είμαι καλά οικονομικά» λέει η Γιάνζετ.
Πηγή: Deutsche Welle