Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Πυρά» από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο για την προενταξιακή βοήθεια στην Τουρκία

«Πυρά» από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο για την προενταξιακή βοήθεια στην Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ελεγκτικό Συνέδριο, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Τουρκία,

Για σοβαρά λάθη σε ό,τι αφορά τη χορήγηση προενταξιακών επιδοτήσεων της Ε.Ε. στην Τουρκία κάνει λόγο το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο σε έκθεσή του.

Σύμφωνα με την έκθεση, που δημοσιεύθηκε σήμερα Τετάρτη, τα κονδύλια που προορίζονταν για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι στιγμής δεν υπόκεινται σε επαρκείς όρους.

Επιπλέον, η αρμόδια Επιτροπή της Ε.Ε. δεν είχε επενδύσει επαρκώς σε σχέδια για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας, της ελευθερίας του Τύπου και της κοινωνίας των πολιτών.

Η στήριξη της Τουρκίας στις συνεχιζόμενες ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. έχει προκαλέσει συζητήσεις εδώ και μήνες.

Ο κύριος λόγος είναι η συνεχιζόμενη κράτηση δημοσιογράφων και ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα.

Στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την περίοδο 2007-2020, δεσμεύτηκαν περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια ευρώ από τα λεγόμενα προενταξιακά κονδύλια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επανειλημμένα τονίσει ότι τα κονδύλια θα πρέπει να καταβληθούν όσο συνεχίζονται οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Για να «παγώσουν» τα λεγόμενα προενταξιακά κονδύλια, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. θα πρέπει να σταματήσουν επίσημα με την Τουρκία, σύμφωνα με την Επιτροπή.

Ωστόσο, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. δεν μπορούν να συμφωνήσουν μέχρι στιγμής σε ένα τέτοιο βήμα.

«Στην πράξη, τα προενταξιακά κονδύλια δεν έχουν ακόμη προσαρμοστεί επαρκώς σε ορισμένες από τις πιο βασικές ανάγκες» τονίζει η επικεφαλής ελεγκτής Bettina Jakobsen.

Αυτά περιλάμβαναν την ανεξαρτησία και την αμεροληψία του δικαστικού σώματος, την καταπολέμηση της διαφθοράς ή την ελευθερία του Τύπου.

Σε ερώτηση αν η συνεχιζόμενη ενίσχυση είναι χρήσιμη υπό το πρίσμα της πολιτικής κατάστασης στην Τουρκία, η ειδική έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν δίνει σαφή απάντηση.

Ωστόσο, σύμφωνα με την τρέχουσα κατάσταση, για παράδειγμα, τα κονδύλια που μέχρι τώρα δόθηκαν στο τουρκικό δικαστικό σύστημα δεν ήταν καλή επένδυση, όπως σχολίασε ο ελεγκτής Dennis Wernerus.

Σχετικά άρθρα