Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

35 υφυπουργούς θα έχει στη νέα κυβέρνηση η Μέρκελ – Τι μισθό θα παίρνουν

35 υφυπουργούς θα έχει στη νέα κυβέρνηση η Μέρκελ – Τι μισθό θα παίρνουν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για CDU Χριστιανική Δημοκρατική Ένωση, Άνγκελα Μέρκελ, Γερμανία,

Συνολικά 35 υφυπουργοί -δύο περισσότεροι από ό,τι στο απερχόμενο σχήμα- θα υπηρετούν στη νέα γερμανική κυβέρνηση υπό την Άγκελα Μέρκελ, πέραν των 15 υπουργών.

Τα ονόματα των νέων υφυπουργών διέρρευσαν χθες βράδυ στον γερμανικό Τύπο και ανάμεσά τους είναι παλιοί γνώριμοι, όπως ο Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ, ο Μίχαελ Ροτ ή ο Τόμας Ράχελ.

Ο κ. Φούχτελ μετακινείται από το υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας στο υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας, ενώ ο κ. Ροτ παραμένει στο υπουργείο Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, υπό τον Χάικο Μάας, όπως και ο κ. Ράχελ στο υπουργείο Παιδείας και Έρευνας υπό την Άνια Κάρλιτσεκ.

Μεταξύ των νέων προσώπων που αναλαμβάνουν θέση υφυπουργού είναι ο μέχρι πρότινος Γενικός Γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Πέτερ Τάουμπερ, ο οποίος επανέρχεται έπειτα από ένα διάστημα απουσίας για λόγους υγείας και τοποθετείται στο υπουργείο Άμυνας, υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και η Μισέλ Μιντεφέρινγκ, σύζυγος του πρώην προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Φραντς Μιντεφέρινγκ, η οποία θα γίνει υφυπουργός Εξωτερικών, με αρμοδιότητα την πολιτιστική διπλωματία.

Στην κυβέρνηση παραμένει ο Μίχαελ Μάιστερ, μέχρι τώρα υφυπουργός Οικονομικών, ο οποίος μετακινείται στο υπουργείο Παιδείας και Έρευνας.

Το μοναδικό νέο υφυπουργείο αφορά την Ψηφιακή Πολιτική και υπάγεται απευθείας στην Καγκελαρία. Θα το αναλάβει η Ντοροτέ Μπερ, στέλεχος των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και υφυπουργός Συγκοινωνιών στην απερχόμενη κυβέρνηση.

Οι αμοιβές τους

Σύμφωνα με την Westdeutsche Zeitung, οι «κοινοβουλευτικοί» υφυπουργοί, όπως ονομάζονται, αφού είναι και βουλευτές, αμείβονται με περίπου 20.000 ευρώ μηνιαίως, καθώς λαμβάνουν 12.000 μισθό, 5.000 από την μισή βουλευτική αποζημίωση και 3.000 ευρώ (αφορολόγητα) για τα έξοδά τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, καθένας από αυτούς κοστίζει στον Γερμανό φορολογούμενο περίπου 500.000 ετησίως, γεγονός το οποίο επέκρινε ο πρόεδρος της Ένωσης Φορολογουμένων, Ράινερ Χολτσνάγκελ:

«Έχουμε το μεγαλύτερο και ακριβότερο Κοινοβούλιο, έχουμε πίσω μας την πιο μακρά περίοδο σχηματισμού κυβέρνησης, έχουμε μια προγραμματική συμφωνία με ρεκόρ στα έξοδα – και τώρα πρέπει οι πολίτες να χρηματοδοτήσουν και την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα ομάδα κοινοβουλευτικών υφυπουργών. Ένας σε κάθε υπουργείο θα ήταν αρκετός. Με τέτοια κυβέρνηση θα ενισχυθεί περαιτέρω η δυσαρέσκεια για τους πολιτικούς», δήλωσε στην WZ.

Στο γερμανικό πολιτικό σύστημα οι κοινοβουλευτικοί υφυπουργοί εντάχθηκαν το 1967.

Τα καθήκοντά τους αφορούν αποκλειστικά την εκπροσώπηση των υπουργών τους όπου δεν μπορούν να παρευρεθούν οι ίδιοι και δεν αναλαμβάνουν κάποια ευθύνη στο εσωτερικό των υπουργείων τους.

Την ευθύνη για τους διάφορους τομείς κάθε υπουργικού χαρτοφυλακίου αναλαμβάνουν υφυπουργοί – δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι είναι επίσης περίπου 30.

Σχετικά άρθρα