Διορία έως τα μεσάνυχτα έχει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν για να δώσει εξηγήσεις στη Βρετανία σχετικά με τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου με μια στρατιωτικής προέλευσης νευροπαραλυτική ουσία, η οποία παρασκευάστηκε στη Σοβιετική Ένωση.
Ο 66χρονος Σεργκέι Σκριπάλ και η 33χρονη κόρη του Γιούλια νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση από τις 4 Μαρτίου που βρέθηκαν αναίσθητοι σε ένα παγκάκι έξω από εμπορικό κέντρο της βρετανικής πόλης Σάλσμπερι.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά πιθανό» να ευθύνεται η Μόσχα για την επίθεση, η οποία πάντως αρνείται κάθε ανάμιξη.
Η Μέι προειδοποίησε τον Πούτιν, ότι αν δεν δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις θα επιβληθούν «πολύ πιο εκτεταμένα» μέτρα εναντίον ρωσικής οικονομίας.
Είτε το ρωσικό κράτος είναι άμεσα υπεύθυνο για τη δηλητηρίαση, είτε επέτρεψε ο νευροτοξικός παράγοντας, που ανήκει στη σειρά νευροτοξικών παραγόντων Novichok (Σ.τ.Σ. σειρά νευροπαραλυτικών ουσιών που παρασκευάστηκαν στη Σοβιετική Ένωση μεταξύ 1970-1980) να φθάσει στα χέρια άλλων, κατήγγειλε η Μέι ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου.
Δύο είναι τα πιθανότερα σενάρια αυτής της «τυφλής και παράτολμης» επίθεσης, σύμφωνα με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό: το πρώτο είναι μια «στοχευμένη ενέργεια» του ρωσικού κράτους και το δεύτερο να «χάθηκε ο έλεγχος» από τις ρωσικές αρχές της δηλητηριώδους αυτής ουσίας.
Η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης γνωστοποίησε ότι εκλήθη ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Λονδίνο Αλεξάντερ Γιακοβένκο προκειμένου να δώσει εξηγήσεις στον υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον σχετικά με το πώς αυτή η ουσία χρησιμοποιήθηκε στο περιστατικό της 4ης Μαρτίου.
«Εάν δεν υπάρξει αξιόπιστη απάντηση, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι αυτή η ενέργεια ισοδυναμεί με την παράνομη χρήση βίας από το ρωσικό κράτος εναντίον της Βρετανίας», επισήμανε.
Υποστήριξη από ΗΠΑ-Ε.Ε.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον εξέφρασε την «πλήρη εμπιστοσύνη» του στην εκτίμηση της Βρετανίας ότι η Μόσχα πιθανόν να ευθύνεται, ενώ ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ακόμη σχολιάσει δημοσίως την υπόθεση.
Νωρίτερα πάντως, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ουάσινγκτον προς το Λονδίνο, το οποίο χαρακτήρισε «στενότερο σύμμαχο» της Αμερικής χωρίς ωστόσο να κατηγορήσει τη Ρωσία για την επίθεση.
Από την πλευρά της και η Ε.Ε δήλωσε ότι βρίσκεται στο πλευρό της Βρετανίας, η οποία σε έναν χρόνο και πλέον αναμένεται να αποχωρήσει από το μπλοκ.
Η Μέι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ, καταδίκασε την επίθεση και εξέφρασε την αλληλεγγύη του.