Ήδη από την προεκλογική του εκστρατεία ο Εμανουέλ Μακρόν δεν είχε διστάσει να ασκήσει κριτική στα εργατικά συνδικάτα, αλλά και τις επιχειρηματικές ενώσεις της Γαλλίας και τον «προνομιακό», όπως τον χαρακτήριζε, ρόλο, που έχουν στη διαμόρφωση της πολιτικής και της νομοθεσίας.
«Δεν είναι αυτός ο ρόλος τους» είχε υπογραμμίσει. Πριν από λίγες ημέρες παρουσίασε σχέδιο αναθεώρησης του εθνικού προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης ύψους 32 δισ.ευρώ, με το οποίο παίρνει το πρόγραμμα αυτό από τα χέρια συνδικάτων και επιχειρηματικών ενώσεων, που το διαχειρίζονταν επί τέσσερις δεκετίες- βγάζοντας κέρδος από αυτό, όπως υποστηρίζουν οι επικριτές τους. Η απόφαση έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις.
«Διαβρώνει την εμπιστοσύνη μεταξύ κυβέρνησης και εργατικών σωματείων» δηλώνει στους Financial Times ο Ιβάν Ρικορντό, επικεφαλής διαπραγματευτής του μετριοπαθούς συνδικάτου CFDT.
Mετωπική αναμένεται να είναι και η σύγκρουση για την αναδιάρθρωση του SNCF, του ζημιογόνου και υπερχρεωμένου οργανισμού διαχείρισης σιδηροδρόμων, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατάργηση ορισμένων επιδομάτων στους εργαζομένους του, ενώ έντονες είναι οι αντιδράσεις και για τις περικοπές στο προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών.
Τα γαλλικά συνδικάτα έχουν προγραμματίσει κινητοποιήσεις για τις 22 Μαρτίου.