Ισλαμικό ΚράτοςΑρμενία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δεκάδες κρούσματα ασφυξίας στην Ανατολική Γούτα – Αναβλήθηκε η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας

Δεκάδες κρούσματα ασφυξίας στην Ανατολική Γούτα – Αναβλήθηκε η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τους 900 έφθασαν οι νεκροί των επιχειρήσεων του συριακού καθεστώτος και των Ρώσων συμμάχων του στον ισλαμοκρατούμενο θύλακα της Ανατολικής Γούτα, κοντά στη Δαμασκό, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Την ίδια ώρα, δεκάδες κρούσματα ασφυξίας αναφέρθηκαν έπειτα από αεροπορικές επιδρομές του συριακού καθεστώτος και της Ρωσίας στην περιοχή, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, ενώ το ιατρικό προσωπικό κάνει λόγο για ενδεχόμενη χημική επίθεση.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι «αναβλήθηκε» η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας που προβλεπόταν να πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας (Πέμπτη) στην Ανατολική Γούτα.

«Η σημερινή αυτοκινητοπομπή αναβλήθηκε», δήλωσε η Ίνγκι Σέντκι, εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ.

Η κατάσταση που «εξελίσσεται επί του πεδίου δεν μας επιτρέπει να διεξαγουμε την επιχείρηση», πρόσθεσε.

Αργά μέσα στη νύχτα Τετάρτης, τουλάχιστον 60 άνθρωποι παρουσίασαν αναπνευστικές δυσκολίες στις τοποθεσίες Σάκμπα και Χαμουρίγια έπειτα από αεροπορικά πλήγματα, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν από την πολεμική αεροπορία του καθεστώτος και από εκείνη της Ρωσίας, συμμάχου της Δαμασκού που είχε διαψεύσει στο παρελθόν ότι διεξάγει πλήγματα στην Ανατολική Γούτα.

Γιατροί σε ιατρικό ίδρυμα του ισλαμοκρατούμενου θύλακα διαβεβαίωσαν από την πλευρά τους ότι περιέθαλψαν τουλάχιστον 29 ασθενείς που παρουσίαζαν συμπτώματα έκθεσης σε αέριο χλώριο, σύμφωνα με τη Συροαμερικανική Ιατρική Εταιρεία (SAMS), μη κυβερνητική οργάνωση που υποστηρίζει ιατρικά κέντρα στη Συρία.

«Εξαιτίας μιας επίθεσης με χλώριο στην Ανατολική Γούτα, ασθενείς παρουσιάζουν σοβαρές αναπνευστικές δυσκολίες», ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης η SAMS από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το καθεστώς διεξάγει στην Ανατολική Γούτα, στις πύλες της Δαμασκού, σφοδρή επίθεση εναντίον του ισλαμικού θυλάκου και οι βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει από τις 18 Φεβρουαρίου περισσότερους από 860 αμάχους.

Ενδείξεις χημικής επίθεσης;

Στη τοποθεσία Χαμουρίγια, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είδε δεκάδες ανθρώπους, γυναίκες και παιδιά, να βγαίνουν από τα υπόγεια όπου είχαν καταφύγει για να γλιτώσουν από τις αεροπορικές επιδρομές και να εγκαθίστανται σε μια στέγη με την ελπίδα ότι θα μπορούν εκεί να αναπνέουν καλύτερα.

Οι γονείς έγδυσαν τα παιδιά, που έβηχαν αδιάκοπα, για να τα πλύνουν με άφθονο νερό προσπαθώντας να εξαλείψουν ενδεχόμενη παρουσία τοξικού αερίου στο σώμα τους.

Παρόμοια κρούσματα ασφυξίας έχουν ήδη αναφερθεί δύο φορές τις τελευταίες ημέρες στον ανταρτικό θύλακα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Το συριακό καθεστώς, το οποίο έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι χρησιμοποιεί χημικά όπλα, κατηγορήθηκε τις τελευταίες ημέρες για επιθέσεις με αέριο χλώριο.

Οι κατηγορίες αυτές, «μη ρεαλιστικές» σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, έχουν προκαλέσει σάλο στη διεθνή σκηνή, με την Ουάσινγκτον και το Παρίσι να απειλούν με πλήγματα κατά του καθεστώτος, εάν επιβεβαιωθεί η χρήση χημικών παραγόντων.

Σχετικά άρθρα