Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο συριακός στρατός απελευθέρωσε το 1/3 της Ανατολικής Γούτα – Χάνει τη μάχη η Τζαΐς Αλ Ισλάμ

Ο συριακός στρατός απελευθέρωσε το 1/3 της Ανατολικής Γούτα – Χάνει τη μάχη η Τζαΐς Αλ Ισλάμ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δαμασκός, Ζαχράν Αλούς, Ισλαμιστές, Συρία, Τζαΐς Αλ Ισλάμ, Τζιχαντιστές,

Σε λιγότερες από δέκα ημέρες, από όταν και ξεκίνησε η επίθεση του συριακού στρατού για την απελευθέρωση των ανατολικών προαστίων της Δαμασκού, της Ανατολικής Γούτα, και το 1/3 του ισλαμιστικού θύλακα έχει απελευθερωθεί. Η μεγαλύτερη προώθηση των κυβερνητικών στρατευμάτων σημειώνεται από τα ανατολικά του θύλακα.

Έξι προπύργια των ισλαμιστών καταλήφθηκαν από τους κυβερνητικούς. Στην επίθεση συμμετέχουν οι καλύτερες μονάδες του συριακού στρατού, όπως η Μεραρχία «Δύναμη Τίγρεις», η «Ρεπουμπλικανική Φρουρά», η 4η Μηχανοκίνητη Μεραρχία και η 9η Τεθωρακισμένη Μεραρχία.

Οι σημαντικές περιοχές της Ανατολικής Γούτα όπως η Γιουτάγια, Χαζράμα και Νασαμπίγια απελευθερώθηκαν το Σάββατο και επόμενος στόχος του συριακού στρατού είναι η Σιφουνίγια.

Πηγές από το μέτωπο αναφέρουν ότι ο στρατός έχει καταφέρει να θέσει υπό τον έλεγχό του τη μισή τουλάχιστον Σιφουνίγια, στην οποία συγκρούεται με τους τζιχαντιστές της Τζαΐς Αλ Ισλάμ και αναμένεται και αυτή η περιοχή να απελευθερωθεί σύντομα.

Πολεμικός χάρτης της Δαμασκού: Με κόκκινο χρώμα οι συνοικίες που ελέγχει η κυβέρνηση. Με μαύρο η συνοικία Γιάρμουκ που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος. Με πράσινο χρώμα οι συνοικίες που ελέγχουν η Αλ Κάιντα, η Τζαΐς Αλ Ισλάμ και άλλες οργανώσεις. Ο μεγάλος πράσινος θύλακας ανατολικά του κέντρου είναι η Ανατολική Γούτα. Τα κόκκινα σημαιάκια δείχνουν τις νίκες που σημείωσε ο συριακός στρατός τις προηγούμενες ημέρες και τις συνοικίες που απελευθέρωσε από τους τζιχαντιστές.

Η Ανατολική Γούτα υπήρξε για πολλά χρόνια σφηκοφωλιά των τζιχαντιστών. Από αυτή βομβάρδιζαν το κέντρο της Δαμασκού, ενώ τουλάχιστον 400.000 Σύροι πολίτες ζούσαν υπό την κατοχή των ισλαμιστικών οργανώσεων.

Σημαντική επιτυχία του συριακού στρατού θεωρείται η κατάληψη την Παρασκευή του μεγάλου στρατοπέδου της Τζαΐς Αλ Ισλάμ, που πριν την ισλαμιστική εξέγερση ήταν η βάση του 274ου Τάγματος.

Σε αυτό το στρατόπεδο η Τζαΐς Αλ Ισλάμ εκπαίδευε τους άνδρες που στρατολογούσε και οργάνωνε τις φιέστες της, στις οποίες έβγαζε λόγους ο ιδρυτής και ηγέτης της οργάνωσης Ζαχράν Αλούς, ο οποίος σκοτώθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2015.

Μια από τις στρατιωτικές παρελάσεις που οργάνωνε η Τζαΐς Αλ Ισλάμ στο στρατόπεδο του 274ου Τάγματος στην Ανατολική Γούτα.

Ο Ζαχράν Αλούς γεννήθηκε το 1971, παντρεύτηκε τρεις γυναίκες και ο πατέρας του, Αμπντουλάχ Αλούς, είχε διατελέσει διευθυντής του Κέντρου Κορανικών Σπουδών «Αλ Άσαντ» στη Δαμασκό.

Είχε σπουδάσει Νομική στο Πανεπιστήμιο της Δαμασκού και είχε πάρει μάστερ πάνω στον ισλαμικό νόμο της Σαρία από το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Μαντίνα.

Συνελήφθη το 2009 από τις συριακές Αρχές για παράνομη οπλοκατοχή και απελευθερώθηκε το 2011 όταν ο Μπασάρ Αλ Άσαντ έδωσε γενική αμνηστία τρεις μήνες μετά το ξέσπασμα των ταραχών στη Συρία.

Αμέσως μόλις αφέθηκε ελεύθερος δημιούργησε μια ένοπλη οργάνωση που την αποκαλούσε «Τάγμα του Ισλάμ» για να πολεμήσει την κυβέρνηση. Όταν η οργάνωση μεγάλωσε τη μετονόμασε σε «Ταξιαρχία του Ισλάμ». Το 2013 προσχώρησαν και άλλες οργανώσεις και τότε δημιουργήθηκε η Τζαΐς Αλ Ισλάμ.

Η Τζαΐς Αλ Ισλάμ σύντομα κατέστη η πιο ισχυρή ισλαμιστική οργάνωση στην περιοχή της Δαμασκού.

Ο Ζαχράν Αλούς είχε καλέσει τους οπαδούς του να διαπράξουν εθνοκάθαρση κατά των Αλαουιτών και των Σιιτών στη Δαμασκό.

Αργότερα, μιλώντας σε δυτικούς δημοσιογράφους, είχε ισχυριστεί ότι έκανε αυτές τις δηλώσεις εξαιτίας του στρες που βίωνε από την πολιορκία του συριακού στρατού, που τον είχε εγκλωβίσει στην Ανατολική Γούτα.

Τον Απρίλιο του 2015 ο «πολιορκημένος» Ζαχράν Αλούς εμφανίστηκε ξαφνικά στην Κωνσταντινούπολη.

Σκοπός της επίσκεψής του στην Πόλη, όπως ισχυρίστηκε, ήταν να συνεννοηθεί με άλλους ηγέτες της συριακής ισλαμιστικής αντιπολίτευσης. Βεβαίως σε όλα αυτά δεν ήταν αμέτοχη η Τουρκία.

Ο Ζαχράν Αλούς είχε αποκηρύξει το δημοκρατικό πολίτευμα και είχε διακηρύξει ότι αγωνιζόταν για την ίδρυση ενός ισλαμικού κράτους στη Συρία.

Τον Ιούλιο του 2015 κατηγόρησε τα διεθνή ΜΜΕ ότι έχουν κηρύξει πόλεμο στους τζιχαντιστές, στους οποίους συμπεριλάμβανε και τη δική του οργάνωση.

Σκοτώθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2015 από αεροπορικό πλήγμα της συριακής πολεμικής αεροπορίας στο χωριό Ουτάγια.

Σχετικά άρθρα